NA24.no

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Vi er søkkrike

Sist oppdatert:
Høy oljepris gir Norge 90 milliarder kroner mer i kassen. Det kunne gitt 20 nye operaer.

Oljeprisen har så langt i år ligget langt over Finansdepartementets anslag. I statsbudsjettet for 2008 har departementet gått ut fra en oljepris på 360 kroner fatet. Men prisen har så langt i år vært på hele 155 kroner mer, det vil si å på 515 kroner fatet.

NA24 - din næringslivsavis

NA24s beregninger viser at dersom oljeprisen holder seg på dette nivået vil staten få 90 milliarder mer i statskassen enn budsjettert i år. 90 milliarder kroner tilsvarer bygging av 20 snøhvite splitter nye marmoroperaer i Bjørvika, eller innkjøp og 30 års drift av nesten 50 kampfly i forsvaret.

Anslo 360 kroner
Til Nasjonalbudsjettet 2008 ble det lagt til grunn en oljepris på 360 kroner. Samtidig ble det presentert beregninger som viste at en økning i oljeprisen på 10 kroner ville gi en økning i statens netto kontantstrøm på rundt 6 milliarder kroner. Det vil grovt sett gi en økning på 90 milliarder i år.

- Dersom oljeprisen skulle holde seg på nivået fra første kvartal ut året, vil således statens inntekter fra petroleumsvirksomheten isolert sett øke kraftig i 2008, opplyser ekspedisjonssjef i Finansdepartementet Nina Bjerkedal til NA24.

I dag er oljeprisen på hele 540 kroner fatet.

Gir romsligere økonomi
Det er en sammenheng mellom den lave dollaren og den høye oljeprisen. Årsaken til det er at oljeprisen oppgis i dollar. Men mens dollaren faller, holder etterspørselen etter olje seg fortsatt høy, og den er snarere økende enn minkende.

Finansdepartementet vil presentere nye vurderinger av oljeprisen i revidert Nasjonalbudsjett som legges frem 15. mai.

Man kan dessuten se langt etter bygging av nye operaer eller drifting av kampfly. Handlingsregelen sørger for at overskuddet av oljeinntektene sprøytes inn i Statens pensjonsfond - Utland, populært kalt oljefondet. Men over tid vil en varig høy oljepris gi mer rom i finanspolitikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere