NA24.no

Vi frykter ikke økonomien

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
Den økonomiske uroen i Europa til tross, nordmennene har tiltro til egen økonomi.

Økonomisk uro i flere europeiske land bidrar til å senke folks forventninger til norsk økonomi neste år, mens tiltroen til egen økonomi holder seg på et relativt høyt nivå. Dette viser tall fra Forventningsbarometeret for juni.

- Norge befester stillingen som et ”annerledesland” i forhold til Eurolandene. Selv om vi er preget av uroen i Europa, er vi fortsatt forsiktige optimister med god tro på egen økonomi, skriver Arne Hyttnes, administrerende direktør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Forventningsbarometeret måler husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, og er et samarbeid mellom Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) og TNS Gallup. Spørreundersøkelsen som ligger til grunn for barometeret gjennomføres hvert kvartal, heter det i en pressemelding.

Pessimister i Europa
Mens nordmenn fortsatt ser lyst på fremtiden, er befolkningen i Eurolandene økonomiske pessimister, viser en tilsvarende forventningsundersøkelse i EU.

- Det er ikke så underlig at vi ser en slik forskjell. Norge har solide statsfinanser og lav arbeidsledighet, i motsetning til mange av eurolandene. De fleste nordmenn føler derfor at de er skjermet fra trusler om oppsigelse og reduksjon i lønn, sier Hyttnes.

Skeptisk til landets økonomi
Men nordmenns fremtidstro begrenser seg til egen økonomi. Forventningene til landets økonomi neste år, derimot, er sterkt fallende sammenlignet med tilsvarende måling for tre måneder siden.

- Det er åpenbart at all oppmerksomhet rundt problemene i de såkalte PIIGs-landene, Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania, og de mulige konsekvensene dette kan få også for Norge, har gjort mange mer skeptiske til landets økonomi, skriver Hyttnes i meldingen.

Det er spesielt de over 60 år som har blitt mer skeptiske til fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere