En kvart million nordmenn er registrert med én eller flere betalingsanmerkninger.

Selv om antallet personer med betalingsanmerkning har vært stabilt de siste årene, viser ferske tall at de som har trøbbel får stadig flere anmerkninger enn før. Det er faktisk ny rekord, viser statistikk fra kredittopplysningsbyrået Bisnode.

44 milliarder i gjeld

Det ble registrert 145.000 nye anmerkninger første halvår 2016. I kroner utgjør det anmerkninger for 11,3 milliarder kroner. Opp fra 9,5 milliarder korner første halvår 2015.

Totalt er det nå registrert 1.247.291 betalingsanmerkninger på 247.133 nordmenn. Dette utgjør 44 milliarder kroner i uoppgjorte regninger.

For to år siden var det 1.068.157 betalingsanmerkninger fordelt på 248.443 nordmenn, som utgjorde 41 milliarder kroner.

– Vestlandet verst

– De som har det vanskelig får det i grunnen bare enda verre, det er på Vestlandet utviklingen er verst, sier innholdsansvarlig Monica Berg i Bisnode til Nettavisen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på Epost, eller ring 02060.

Berg forteller at en stor del at økningen også skyldes uoppgjorte småkrav.

– Vi har ser en økning i uoppgjorte krav på bompenger. Dette er relativt små krav, og da kan man begynne å lure på moralen til folk, fortsetter hun.

Mange unge i betalingstrøbbel

Kredinor er Norges nest største inkassoselskap og håndterer mer enn én million inkassosaker årlig. Selskapet er spesielt bekymret for utviklingen blant unge.

I flere kvartal nå har det vært en økning i antall inkassosaker, inkassogjeld og betalingsanmerkninger blant de unge.

– Årsaken til økningen er sammensatt, men det er grunn til å tro at det dreier seg om unge som har et høyt forbruk og mangler god nok oversikt til å klare og betale når regningene kommer. Arbeidsledigheten er høy i aldersgruppen, mange faller utenom det ordinære arbeidslivet, sier administrerende direktør Tor Berntsen i Kredinor til Nettavisen

- Undersøkelser som er offentliggjort de siste årene viser også at det er lavere kunnskap om økonomi enn i resten av befolkningen i denne aldersgruppen.

Han forteller at rundt 14.000 unge under 25 år har en betalingsanmerkning, og at det er guttene som er verst.

– De unge kan risikere mye i en tidlig fase av sitt økonomiske livsløp hvis de ikke betaler det de skylder og ender med betalingsanmerkning, fortsetter Berntsen.

Færre anmerkninger i næringslivet

For norske bedrifter går utviklingen riktig vei. Antallet anmerkninger faller, og størst er nedgangen for enkeltmannsforetak.

– Det har vært en del konkurser, og dermed er mange av dem som har hatt det vanskelig borte, sier Monica Berg i Bisnode.

Det er nå 247.133 betalingsanmerkninger fordelt på 84.634 bedrifter. På samme tid i 2014 var det 255.157 anmerkninger på 86.416 bedrifter.

Les også: – Dette bør du bruke ferie- og skattepengene på