*Nettavisen* Økonomi.

Vi julehandler for milliarder hver dag

Foto: (Scanpix)

Det er ingen tegn til eurokrise i norske butikker.

Hovedorganisasjonen Virke spår en tradisjonelt sterk julehandel i Norge også i år. Veksten i julehandelen i år anslås på snaut tre prosent fra i fjor. Det vil si at Virke venter at det vil bli handlet for om lag 48,8 milliarder kroner i desember, eller nesten 1,6 milliarder kroner hver dag.

- Vi tror nordmenn kommer til å feire tradisjonell jul til tross for usikkerheten i Europa. Selv om vi har sett et forsiktig forbruk så langt i år strekker vi oss litt lenger når det kommer til jul. Mange har vært flinke til å legge penger til side, og det betyr at de har mer å rutte med når det kommer til å bruke penger på mat, vin og gaver, skriver administrerende direktør i Virke Vibeke Madsen i en melding.

Nesten 10.000 kroner hver
Ifølge prognoser Virke la fram mandag kommer hver nordmann til å handle for 9.900 kroner i desember. Ikke overraskende er det i Oslo vi finner butikkene med den høyeste omsetningen per innbygger. I år vil den ligge på 10 850 kroner. På bunnen ligger butikkene i Sogn og Fjordane hvor omsetning kun er på 8550 kroner per innbygger.

Her ser du hvor mye som handles i ditt fylke:

Over 40 prosent av pengene nordmenn bruker i forbindelse med jul går til mat, drikke og andre dagligvarer. I dagligvarebutikkene øker omsetning med 20 prosent i desember og vi kjøper nesten dobbelt så mye vin og sprit som ellers i året. For butikkene som selger klær, bøker, pynt til hjemmet, smykker, leker, sportsutstyr og elektroniske artikler er jula viktig. Mange bransjer har i desember en omsetning som er 2,5 til 3,5 ganger høyere enn ellers i året.

Stor vekst i julereiser
Stadig flere nordmenn reiser bort i forbindelse med jula. Så langt ligger det an til en vekst på ti prosent for utenlandsreiser i forbindelse med jul og nyttår, og en vekst på fem prosent for førjulsreiser.

Anslag viser at opp mot 300 000 nordmenn kommer til å reise på ferie ut av landet i løpet av november og desember

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.