Vi kaster mest av dette i verden

NORGE KASTER MEST: Totalt endte 41,8 millioner tonn med EE-avfall på verdens søppeldynger i fjor. Foto: Scanpix

NORGE KASTER MEST: Totalt endte 41,8 millioner tonn med EE-avfall på verdens søppeldynger i fjor. Foto: Scanpix

På verdensbasis kastes det 300 tonn gull hvert år.

19.04.15 07:43

I fjor endte nærmere 42 millioner tonn med elektrisk og elektronisk avfall på verdens søppeldynger. Du og jeg var dem som kastet mest.

Hver og en av oss kastet i snitt 28,4 kilo med såkalt EE-avfall i 2014. Det gjør Norge til landet som kastet mest i verden per innbygger, heter det i en fersk FN-rapport ifølge nyhetsbyrået AFP.

Totalt endte 41,8 millioner tonn med EE-avfall på verdens søppeldynger i fjor.

Det tilsvarer en 23.000 kilometer lang rekke med 1,15 millioner tunge lastebiler med avfall, ifølge rapporten fra FN-organet United Nations University (UNU).

Giftige stoffer
UNU advarer om at avfallet utgjør en «giftig gruve». Flere tonn med giftige stoffer, blant dem kvikksølv, kadmium og krom, inngår i avfallet. I tillegg inkluderer avfallet rundt 4.400 tonn med gasser som bryter ned ozonlaget, såkalte CFC-gasser.

På listen over land som kastet mest per innbygger i fjor er Norge tett fulgt av Sveits (26,3 kilo), Island (26,1 kilo), Danmark (24 kilo) og Storbritannia (23,5 kilo).

Hakk i hæl følger Nederland, Sverige, Frankrike, USA og Østerrike, hvor innbyggerne alle kastet mer enn 20 kilo EE-avfall hver.

Kontinentet med minst EE-avfall per innbygger var Afrika, der hver person kastet 1,7 kilo hver. Totalt sto hele det afrikanske kontinentet bare for 1,9 millioner av verdens samlede 41,8 millioner tonn med dumpet EE-avfall.

300 tonn med gull
Selv om avfallet inneholder flust med giftige stoffer, påpeker rapporten at avfallet også utgjør en gullgruve, bokstavelig talt. I avfallet er det nemlig over 300 tonn med gull, noe som tilsvarer 11 prosent av den totale mengden gull som ble utvunnet i verden i 2013.

Verdien av alt avfallet – hadde det blitt resirkulert – er 52 millioner dollar, eller om lag 407 millioner norske kroner, heter det i rapporten.

UNU noterer seg videre at mengden EE-avfall som ble dumpet, har økt siden i fjor. Hvis økningen fortsetter i samme tempo, vil mengden EE-avfall som dumpes være over 50 millioner tonn i 2018, konkluderer UNU. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.