NA24.no

Harry-handel Svinesund shopping
Harry-handel Svinesund shopping Foto: Nettavisen.

Vi kjøper mindre

Sist oppdatert:
Husholdningenes varekonsum falt tilbake fra mai til juni.

Sesongjusterte tall fra Statistisk Sentralbyrå gikk ned med 0,6 prosent fra mai til juni. Lavere forbruk av klær, sko, bøker og fritidsartikler trakk ned.

NA24 – din næringslivsavis

Den sesongjusterte indeksen viser at konsumet av mat, drikkevarer og tobakk gikk ned med 0,5 prosent fra måneden før, og at konsumet av andre varer som fritidsutstyr, bøker, klær og sko samlet sett gikk ned med 1,2 prosent.

Forbruket av elektrisitet, brensel og fjernvarme økte derimot med 0,6 prosent fra mai til juni. Sesongjusterte tall viser også en oppgang på 0,7 prosent i kjøp av biler og bensin.

I juni 2008 var husholdningenes totale varekonsum 3,9 prosent lavere enn i juni 2007. Kjøp av egne transportmidler i juni i år var betydelig lavere enn i samme periode i fjor. Konsumet av mat, drikkevarer, klær og sko var også lavere enn i samme måned i fjor.

Onsdag kom også detaljhandelstallene, som viste en stabil utvikling med et fall på 0,2 prosent fra mai til juni.

- Detaljhandelstallene var noe sterkere enn ventet, mens varekonsumet var svakere enn ventet. Forbruksveksten har uansett avtatt betydelig fra i fjor og husholdningene strammer til. Alt i alt var tallene omtrent som ventet, og får ingen betydning for dagens beslutning og neppe særlig betydning for rentesettingen fremover, skriver DnB NOR Markets i et analysenotat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere