NA24.no

Vi låner mer og mer

Foto: Todd Korol/Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Gjedrem strammer renteskruen, men låntakerne lar seg ikke skremme.

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå fortsetter utlånsveksten til privatkunder. Lånekundene har altså ikke latt seg skremme fullstendig av sentralbanksjef Svein Gjedrem.

NA24 – din næringslivsavis

Finansinstitusjonenes utlån til publikum har de siste tolv månedene økt med 12,2 prosent til 2.941 milliarder kroner. 1.191 milliarder kroner var utlån med pant i bolig. Samtidig har bankenes rentemargin økt med 0,15 prosentpoeng, ifølge SSB.

Selv om renten har tikket jevnt og trutt oppover fra bunnen i 2004, økte bankenes utlån til publikum med to prosent ved utgangen av andre kvartal.

Den sterke utlånsveksten skyldes hovedsakelig økte utlån i banksektoren. Tolvmånedersveksten i bankenes utlån til publikum (kommuner, husholdninger og ikke-finansielle foretak) var 10,1 prosent, og utgjorde 2.169 milliarder kroner ved utgangen av 2. kvartal 2008, ifølge SSB.

Finansuroen har ført til at bankene er langt mer forsiktig med å låne hverandre penger. Det driver rentekostnadene oppover.

Ved utgangen av andre kvartal 2008 var rentemarginen 2,37 prosent hos bankene. Dette er 0,15 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere