*Nettavisen* Økonomi.

Vi låner mindre

Ferske tall viser at norske husholdningers gjeld ikke økte like mye ved i årets første måned som ved utgangen av fjoråret.

28.02.06 11:00

Norges Banks indikator for kreditt fra innenlandske kilder (K2) steg med 13,4 prosent fra januar i år til januar i fjor, opp fra 13,2 prosent frem til utgangen av desember.

Det viser tall lagt frem fra sentralbanken tirsdag.

I forkant ventet de fleste økonomene at den totale kredittveksten ville ligge på 13,1 prosent.

Private trekker ned
Husholdningenes lånevekst har tidligere vært en kilde til bekymring for både Kredittilsynet og Norges Bank. Men dagens tall viser at gjeldsveksten hos norske husholdninger var lavere i januar enn i desember 2005.

Tolvmånedersveksten i kreditt til husholdninger var 13,2 prosent fram til utgangen av januar, mot 13,4 prosent fram til utgangen av desember.

Nordea Markets opererte med en prognose på 13,5 prosent i januar.

”Norges Bank har uttrykt bekymring for den høye utlånsveksten i husholdningene, men i årstalen la Gjedrem også vekt på at det ikke er mye Norges Bank kan gjøre med den. Vi tror samlet kredittveksten må ende utenfor 13,0-13,5 prosent før vi ser markedsreaksjoner”, heter det i Nordeas morgenrapport tirsdag.

- Må ha videre nedgang
- Vi tror ikke nedgangen i låneveksten for husholdningene betyr så fryktelig mye, for den samlede kredittveksten er fortsatt høy, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Aamdal mener vi må se mange måneder med sammenhengende nedgang i låneveksten til husholdningene før det skjer et omslag.

Bedriftenes gjeld steg med 15,7 prosent de siste tolv månedene frem til utgangen av januar. Tilsvarende tall i desember 2005 var 14,6 prosent.

Høyere lånerente
Utlånsrenten steg med 0,07 prosentpoeng, til 4,04 prosent i fjerde kvartal i fjor. Innskuddsrenten økte med 0,14 prosentpoeng, til 1,62 prosent.

Rentene på utlån fra livsforsikringsselskaper falt med marginale 0,01 prosentpoeng, til 4,01 prosen. Kredittforetakenes utlånsrenter steg på sin side med 0,02 prosentpoeng til 3,41 prosent.

Bankenes rentemargin var til 2,42 prosent ved utgangen av kvartalet, et fall på med 0,07 prosentpoeng.

K2 er et tilnærmet mål for hvor stor gjeld husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner har i norske kroner og utenlandsk valuta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag