*Nettavisen* Økonomi.

Vi rømmer fra svenskene

Den norske staten med drastisk «slankeoperasjon» i Sverige.

29.01.08 12:47

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den norske staten har de siste månedene solgt seg ut av 15 av 18 selskaper på børsen i den svenske hovedstaden. Det viser ny statistikk fra Sis Eierservice, presentert i Dagens Industri.

NA24 - din næringslivsavis

Den norske statens storsalg gjør at vi åpenbart ikke er blant de plassererne som sitter stille i båten eller har is i magen når børsen er urolig, skriver avisen.

Siden oktober har vi nesten helt forlatt svenskebørsen. Det eneste store innehavet som har forblitt urørt, er den store aksjeposten i SAS.

Ut av 15 av 18
Staten solgte samtlige Ericssonaksjer etter overskuddsvarselet i oktober. Før dette eide den norske staten aksjer i Ericsson til en sammenlagt verdi av 50 millioner svenske kroner (ca 42,5 millioner norske)

Andre store poster som er solgt ut av svenskeporteføljen, er Nordea, lastebilprodusenten Scania og verkstedsbedriftene Sandvik og Atlas Copco.

Tilbake har den norske staten en portefølje på Stockholmsbørsen til en verdi av 1,462 milliarder svenske kroner, tilsvarende 1,24 milliarder norske kroner. Det er en halvering i verdien siden september 2007, og svenskerømmen kan derfor sies å ha vært et gyllent sjakktrekk.

SAS stuper
Det er SAS som drar verdien nedover. For fire måneder siden var aksjeposten verdt 2,7 milliarder svenske kroner. I dag er verdien 1,45 milliarder svenske kroner. Siden toppkursen juni -07 har aksjen rast 49 prosent, som er godt over det børsenindeksen forøvrig har falt i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.

For ordens skyld: Den norske statens aksjeportefølje i Sverige kommer utenom investeringene via oljefondet. Oljefondet hadde snaue 20 milliarder svenske kroner på Stockholmsbørsen for ett år siden, tilsvarende 17 milliarder norske.

Dette er den norske statens investeringer i Sverige:

Selskap / Verdi i millioner svenske kroner

  • SAS / 1.457 SEK
  • Assa Abloy / 3 SEK
  • Trelleborg / 2 SEK

Totalt 1.462 millioner svenske kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag