«Vi rydder ikke opp i eget hus»

En sentral IA-avtale glimrer med sitt fravær hos Nav.

En sentral IA-avtale glimrer med sitt fravær hos Nav. Foto: (Unio)

Ved årsskiftet gikk fristen ut for å få på plass avtaler om redusert sykefravær, men hos Nav glimrer en slik sentral avtale med sitt fravær.

06.01.15 09:04

- Flaut. Vi rydder ikke opp i eget hus, sier Perly Paulsen, leder for arbeidstakerorganisasjonen Unio i Nav til Dagens Næringsliv.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter, den såkalte IA-avtalen, ble revidert våren 2014. Det er Nav som har ansvaret for oppfølging av avtalen for alle virksomheter i Norge, og målet med avtalen er nettopp å få ned sykefraværet.

Perly Paulsen mener imidlertid det er Norsk Tjenestemannslag (NTL) som har skylden for den manglende avtalen i Nav, og ikke ledelsen.

NTL er den største fagforeningen i Nav, og her ønsker man i stedet at lokale enheter skal ha hele ansvaret for IA-avtalene i etaten.

– Vi opplever at de sentralt er mer pådriver for å sette i gang tiltak som er negative for IA-arbeidet, enn det som bidrar til å nå målene. Lokale avtaler kan bidra til å motvirke en del av det som kommer fra sentralt hold, sier NTL-leder Hanne Nordhaug i Nav til avisen.

– Vi mener Nav gjør folk syke gjennom blant annet målstyringssystemer og detaljstyring av arbeidsoppgaver, sier hun.

Unios Perly Paulsen mener på sin side at de lokale avtalene ikke forplikter arbeidsgiver, og synes NTL ikke tar nok ansvar.

Også fagforeningen Akademikerne ønsker en sentral IA-avtale på plass i Nav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.