NA24.no

Vi shopper mye mindre

Sist oppdatert:
Kraftig fall i handelen.

Detaljhandelen falt langt mer enn ventet i mars, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

NA24 - din næringslivsavis

Den sesongjusterte volumindeksen for detaljhandel falt med 0,7 prosent, mens fallet var på 0,5 prosent når vi holder bilsalget og bensinstasjoner utenfor.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

På forhånd hadde økonomene ventet en liten økning i detaljomsetningen, og tallene var dermed langt svakere enn ventet.

Påsken i veien
Det er vanskelig å sammenligne med samme periode i fjor, på grunn av at påsken kom på forskjellige tidspunkter.

- Den sesongjusterte indeksen tar hensyn til påskens plassering, men det er vanskelig å korrigere for påskehandelen. Den sesongjusterte indeksen for mars er derfor mer usikker enn de sesongjusterte indeksene for de andre månedene, skriver SSB.

Uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum omsatte detaljhandelsbutikkene – eksklusiv bensinstasjoner – for 1,9 prosent mer i mars i år enn i mars i fjor. Salg av bøker, sportsutstyr, klær, sko og optiske artikler bidro til økningen. Bensinstasjonene hadde derimot en nedgang i omsetningsvolumet på 5,6 prosent i samme periode.

Mer klær og sko
Målt i verdi (ikke justert for prisendringer) gikk salg av elektriske husholdningsapparater ned med 11,8 prosent i mars i år sammenlignet med mars i fjor. Butikkhandel med salg av klær og sko økte derimot med henholdsvis 14,7 og 11,9 prosent.

Detaljomsetningsindeksen totalt gikk opp med 3,2 prosent i mars i år sammenlignet med mars i fjor – målt i verdi. Den tilsvarende omsetningen eksklusiv bensinstasjoner hadde en vekst på 4,5 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere