NA24.no

De siste tre dagene før julaften kommer vi til å bruke 2 milliarder kroner i gjennomsnitt hver dag.
De siste tre dagene før julaften kommer vi til å bruke 2 milliarder kroner i gjennomsnitt hver dag. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Vi svir av 6 milliarder på tre dagers juleinnspurt

De siste tre dagene før julaften kommer vi til å bruke 2 milliarder kroner i gjennomsnitt hver dag. Mandag er den viktigste handledagen, ifølge Virke.

I løpet av noen relativt få handletimer mandag bruker nordmenn over 3 milliarder kroner på de siste forberedelsene før jul, ifølge handelsnæringens organisasjon, Virke. Totalt kommer vi til å ha brukt 6 milliarder kroner på de tre siste dagene før julefeiringen tar til.

– Med desemberlønn på konto tok julehandelen seg kraftig opp mot slutten av uke 50 og vil fortsette i et høyt tempo helt fram til jul, sier Bror Stende, direktør for mote og fritid.

Fyller opp minibankene

Organisasjonen anslår at handelsnæringen i løpet av de tre første ukene i desember har omsatt for 42 milliarder kroner.

Norges Bank anslår at ni av ti betalinger i Norge gjøres med kort. Likevel står ikke landets 2.000 minibanker stille i innspurten til jul. Nokas, som drifter 300 minibanker, har plassert ut 400 millioner kroner klare til uttak – 30 prosent mer enn normalt.

Flere trafikkulykker

For øvrig viser det seg at også skadeomfanget i trafikken skyter i været parallelt med at tempoet i juleinnspurten øker. Tidligere år har trenden vært tydelig; det er nettopp de siste dagene før jul som har vært da i året vi krasjer mest, ifølge Finans Norge, hovedorganisasjon for finansnæringen.

Økningen i antall ulykker skyldes julestress, ifølge hovedorganisasjonen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere