NA24.no

Vi testet verdens råeste

Sist oppdatert:
Det er fortsatt fem måneder til den blir lansert, men allerede nå har vi fått teste Intels kommende prosessor med fire kjerner.

Intel har nylig lansert sin prosessorserie kalt Core 2 Duo for stasjonære datamaskiner. Disse benytter seg av førstegenerasjons Core-design fra Intel (til tross for at navnet skulle tilsi noe annet). Disse prosessorene har to kjerner, og har fått svært god mottakelse blant kritikerne.

I midten av august vil disse prosessorene trolig være tilgjengelig for norske forbrukere.

Fire kjerner kommer i desember
I desember er det derimot kjent at Intel kommer til å lansere en oppdatert versjon av Core 2 Duo med fire kjerner. Det betyr at prosessoren ikke bare kan gjøre to ting på en gang, men jobbe med fire separate oppgaver samtidig - uten at det går ut over ytelsen. Kodenavnet på denne prosessoren er Kentsfield .

Siden dette er et relativt spesielt nisjeprodukt, vil vi i denne artikkelen ikke forsøke forklare alt for mange av de tekniske uttrykkene vi bruker.

Har fått eksklusiv tilgang
Allerede nå har likevel overklokkingseksperten Sturla Haukebø aka Stoolman fått tak i denne prosessoren. Han er kjent for å ha satt en rekke verdensrekorder i forskjellige ytelsestester.

Flere bilder i bunn av artikkelen.

Han vil verken fortelle hvordan han har fått tak i den eller hvor mye han eventuelt har betalt for den. Mye kan tyde på at det på verdensbasis er færre enn 10 personer som har tilgang på en slik prosessor privat.

Fire kjerner på 2,66 gigahertz
Prosessoren Sturla har fått tak i har fire kjerner som normalt kjører på 2,66 gigahertz hver. Dette er like rask som den raskeste vanlige Core 2 Duo-prosessoren i dag vil kjøre på.

Kentsfield har også fire megabyte L2 cache, og Sturlas prosessor er en såkalt «Engineering Sample» som har ulåst multiplier som kan stilles fra 6 til 20. Det gjør den perfekt til å overklokke med.

Kentsfield benytter samme teknikk som vi fant i de første Pentium D-prosessorene, som hadde to enkeltkjerneprosessorer koblet sammen: Kentsfield består av to Core 2 Duo-prosessorer som er koblet sammen, fremfor at man har laget alt nytt. En «ekte» quad-core vil trolig ikke komme før om et års tid.

TV 2 Nettavisen fikk en sniktitt
TV 2 Nettavisen møtte Sturla i et sommervarmt Digital Impuls-lokale midt i Oslo sentrum, hvor han hadde tatt med seg sitt nye hjertebarn slik at vi skulle få ta en titt på herligheten.

Prosessoren ble plassert i et system med vannkjøling for å leke litt. Vi installerte prosessoren og gikk inn i BIOS-en for å justere litt innstillinger, blant annet ekstremt stram minnetiming på 3-3-3-4 på DDR2.

Å kjøre en slik prosessor på standard innstillinger ville for en overklokkingsspesialist som Sturla nærmest være en fornærmelse. Derfor startet vi opp systemet på rundt 3,2 gigahertz uten i det hele tatt å teste om den fungerte med standard innstillinger.

Installasjon uten problemer
I Windows blir alle de fire kjernene automatisk funnet, og vi kunne i Windows’ oppgavebehandling se fire separate lastindikatorer. Dette er noe vi tidligere aldri har sett med en pc med bare én prosessorsokkel.

Vi gikk inn i overklokkingsprogrammet, og justerte opp hastigheten på prosessoren til 3524 MHz, noe som gav oss en effektiv minnefrekvens på på hele 825 MHz med en minnetiming på nevnte 3-3-3-4. Det i seg selv er nærmest en bragd.

Heftig ytelse
En runde i programmet SuperPi med kalkulasjon av én million siffer av tallet pi, gav et resultat på hyggelige 14,64 sekunder. Dette programmet utnytter bare én av kjernene i prosessoren. Verdensrekorden med en AMD-prosessor ligger til sammenligning på over 20 sekunder.

Flere bilder i bunn av artikkelen.

En runde i 3Dmark 2006 avslørte fort at prosessoren har et enormt potensial. På en frekvens av 3629 megahertz klarte vi å nå 4917 CPU-poeng. Det er en av de høyeste CPU-resultatene noen sinne, og det finnes oss bekjent bare én person som har kommet over 5000 poeng. Den høye sommervarmen sørget for at 5000-grensen dessverre ikke ble nådd denne gangen.

Vi fikk overklokket prosessoren under varme omstendigheter til over 3,8 gigahertz.
Vi fikk overklokket prosessoren under varme omstendigheter til over 3,8 gigahertz.

En god overklokker
Etter litt videre eksperimentering klarte vi å få prosessoren opp på hele 3830 megahertz (stort bilde) – opp nesten 1,2 gigahertz i forhold til standard frekvens i et lokale med en romtemperatur på rundt 30 grader. På denne frekvensen kunne vi dog ikke definere systemet som stabilt, men CPU-Z verifiserte resultatet.

I helga skal Sturla begynne å leke seg med overklokking hvor prosessoren skal kjøles ned med flytende nitrogen. Ved hjelp av denne flytende vesken på minus 196 grader håper han å komme over 5 gigahertz.

I kombinasjon med en Crossfire-grafikkløsning regner han med å sette verdensrekord i blant annet 3DMark 2006.

Intel er i siget
I vår lille sniktitt på den kommende Kentsfield-prosessoren har vi fått følelsen av at Intel virkelig har et godt produkt på gang. Bare det at produktet baserer seg på Core 2 Duo er et kvalitetsstempel.

Ved hjelp av fire kjerner kan prosessoren få unnagjort store mengder arbeid. Overklokkingsresultatene i varme omgivelser tyder på at prosessoren også kan presset godt opp i frekvens, og dermed leve relativt lenge.

Så er da det store spørsmålet: Hva skal man med en slik prosessor? Dessverre er det slik at det spørsmålet fort kan ødelegge litt av gleden med prosessoren.

Liten verdi for folk flest
For når sant skal sies så er dagens dobbeltkjerneprosessorer mer enn gode nok til normal multitasking. Verdien av å gå over fra én til to kjerner er utrolig mye større enn å gå fra to til fire på en hjemmedatamaskin.

I et servermiljø vil derimot fire kjerner være etterlengtet, men en kjøper ikke en firekjerners prosessor til hjemmedatamaskinen for å kjøre tunge serverprogrammer.

Dette ser en ikke i så mange pc-er foreløpig.
Dette ser en ikke i så mange pc-er foreløpig.

Et fåtall programmer utnytter flere kjerner
Det finnes et fåtall programmer som i dag kan utnytte flere kjerner på en gang, for dermed å få bedre ytelse. Dette inkluderer en del tunge programmer som blant annet Photoshop. Derimot viser tester at mange av denne typen programmer allerede nå sliter med å utnytte to kjerner optimalt, og det vil helt sikkert ikke se bedre ut med fire kjerner.

Noen som virkelig vil ha glede av mange kjerner er de som bedriver rendering av 3D, men igjen er dette et ganske snevert marked.

Flerkjernestøtte savnes i spill
Det som virkelig ville vært et godt argument for å kjøpe en firekjernersprosessor var hvis vi hadde hatt spill som kunne dra nytte flere kjerner. Spill har som kjent i mange år nærmest vært drivkraften for behovet for mer prosessorkraft. Dessverre finnes det i dag kun en håndfull spill som til en viss grad klarer å utnytte flere kjerner.

Flere spill vil helt sikkert komme etter hvert, men frem til den tid du finner et spill som virkelig kan utnytte mer enn to kjerner på en god måte, vil quad-core være mer en penisforlenger enn et reelt nytteprodukt for mer enn 95 prosent av dagens pc-brukere.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere