*Nettavisen* Økonomi.

Victoriya (46) nektes bankkort i DNB

UBRUKELIG: Victoriya Manakova har kredittkort fra sin russiske bank, men det koster «skjorta» å bruke i Norge. - Visa Electron er nærmest ubrukelig slik samfunnet er lagt opp med betaling på nett, sier den skuffede DNB-kunden. Foto: Lars Antonsen (Avisa Nordland)

- Jeg vil ha tilgang på mine egne penger.

06.03.14 11:22

Russiske Victoriya Manakova (46) har fast inntekt og jobb i Fauske kommune. Men i DNB nektes hun debetkort, skriver Avisa Nordland.

- Dette er veldig merkelig. Da jeg kom til Norge for ett år siden fikk jeg avslag på et ordinært bankkort uten kreditt. De sa jeg måtte bo fem år i Norge for å få et slikt kort, sier Manakova.

Arbeidsinvanderern fra Russland slo seg ikke til ro med svaret. Årsak: Andre russere og innvandrere utenfor EØS-området fikk kortet Victoriya Manakova ønsket seg.

Sønnen kom ikke til kort

- Blant annet min sønn. Han fikk kortet uten problemer. Flere av mine venner har også fått debetkortet jeg ønsker meg, sier hun.

Tre ganger nei

Manakova ble i stedet tilbudt Visa Electron. Et kort med klare begrensninger, blant annet uten mulighet til netthandel eller bruk ut over minibank og butikkjøp.

Tirsdag denne uka var Manakova i DNB på Fauske for tredje gang. Til tross for penger på konto og aldri minus, fikk hun avslag igjen.

I tillegg ønsket hun å bytte til Leve-konto. En lønnskonto-ordning som gir litt høyere rente på innskudd og gebyrfrie uttak med Visa-kortet.

Også her ble det blankt avslag.

- Hvorfor jeg ikke får Leve-konto, forstår jeg ikke. Er det fordi banken ønsker å tjene mer penger på meg, spør den skuffede kvinnen seg. Hun flyttet fra Murmansk til Fauske sammen med sin mann for ett år siden, men er ikke innvilget permanent oppholdstillatelse i Norge per dags dato.

- Mine penger

Manakova har imidlertid aldri blitt nektet kundeforhold i DNB, men reagerer sterkt på de hun kaller forskjellsbehandling.

- Egentlig handler ikke dette om kredittverdighet eller noe annet siden jeg ikke har lån i banken eller betalingsanmerkninger. Jeg vil bare ha tilgang på mine egne penger, sier hun.

- Bør klage på dette

– Det skal ikke være individuelle forskjeller innad i kundegrupper. Dersom noen har fått bankkort med Visa-del – før permanent oppholdstillatelse i Norge – er det gjort feil. Vi har en klar regel på dette, sier finansrådgiver Kristin Rendal i DNB i Bodø.

Avisa Nordland kjenner til flere statsborgere fra utenfor EØS-området som har fått det kortet Manakova Etterlyser.

Rendal har ikke noe entydig svar på hvorfor dette har skjedd.

Hvorfor Manakova ble nektet Leve-konto, kan hun ikke forklare.

- Det kan jeg ikke forstå. Vi ønsker at så mange som mulig av våre kunder skal ha den mer kunstige Leve-kontoen. I denne kundens sted ville jeg ha klaget.

- Forstår du at kunden føler at banken vil tjene penger på henne?

– Det er i så fall ikke vårt motiv. Det kan jeg garantere.

Les flere saker i Avisa Nordland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag