*Nettavisen* Økonomi.

Viktig markedsrente stuper til historisk bunn

Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen kutter styringsrenten torsdag. Det sender også den viktige Nibor-renten utforbakke. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Nibor-renten har aldri vært lavere. Økonom mener den skal enda lenger ned.

24.09.15 14:47

Den overraskende rentebeslutningen til Norges Bank svekker kronekursen torsdag, men også i viktige markedsrenter er det store utslag.

Les: - Endestasjonen er negativ rente

Les: Storbanker kutter renten

Nibor-renten, den viktigste referanserenten for det profesjonelle rentemarkedet, stuper til det laveste noensinne.

Den viktigste, med tre måneders løpetid, er nå på 1,05 prosent, ned fra 1,20 prosent onsdag.

- Det skyldes i hovedsak Norges Bank. Det var ikke priset inn forventninger til kutt i dag. Når Norges Bank nå senker renten får vi mange flere dager med lavere styringsrente i denne tremånedersperioden, og dermed bidrag til lavere Nibor, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

Trenden i år er også fallende. Da nyttårsrakettene gikk i været sto renten i 1,47 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tre måneders Nibor faller til ny bunnotering på 1,05 prosent etter Norges Banks rentekutt. Foto: Infront

Nibor er den antatte prisen som bankene må betale for å låne penger av hverandre. Denne prisen er så med på å bestemme grunnlaget for hva bankene krever i rente når de låner ut penger til for eksempel kjøp av bolig, bil eller forbruk.

De seks bankene som rapporterer inn renten gjør dette til Oslo Børs, som så kalkulerer Nibor-rentene. Børsen overvåker også bankenes innrapportering av grunnlaget for rentene.

- Det har en direkte effekt på manges lånekostnader. Når Nibor faller drar det lånekostnadene ned. For de med inntjeningen på rentesiden slår det motsatt vei.

- For bankene kan det være litt blandet. De kan skru på både inn- og utlånsrenter slik at marginen ikke endrer seg så mye. Men det er nå slik at en del innskuddsrenter har kommet veldig langt ned. Det er ikke så lett å gå lenger ned, sier Aamdal.

Han peker på at forventninger til nye rentekutt fra Norges Bank og signaler fra FRA-markedet (forward rate agreement) tyder på at Nibor kan falle til trekvart prosent, men ikke før godt ut i neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.