*Nettavisen* Økonomi.

Vil avsløre hva skatten går til

Foto: Karlsen, Anette (Scanpix)

- Det ser ut som at folk bare aksepterer hva skattepengene brukes til, sier Christian Tybring-Gjedde.

20.03.12 21:32

Mens nordmenn i disse dager vil få vite om de har betalt for mye eller for lite skatt i 2011, vil det i England nå komme et meget interessant tillegg til skatteoppgjøret.

Britiske myndigheter har bestemt at skattebetalerne skal få med et personlig skriv, der det står hvordan myndighetene bruker hver krone de har betalt inn, skriver Daily Mail.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Ifølge avisen vil finansminister George Osborne lansere endringen på onsdag når han legger fram budsjettet.

- Vi vil gjøre skatten mer oversiktlig og vi ønsker at folk blir mer engasjert når det gjelder sine egne skatteforhold. Vi planlegger å lette på sløret på skatten, slik at folk forstår hvor mye de betaler, hva deres samlede skattesats er og hva de bør betale, sier David Gauke i det engelske finansdepartementet.

- Interessant for Norge
Christian Tybring-Gjedde er skattepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet. Han mener denne endringen kunne vært hensiktsmessig også for Norge.

- Når jeg ser hvordan det er lagt opp, syns jeg det virker veldig interessant, sier Tybring-Gjedde til NA24.

- I Norge kunne man for eksempel lagt opp en «pie chart», der man ser hvor pengene går over tid - som veiarbeid, forsvar, utdanning også videre, legger politikeren til.

Tybring-Gjedde forteller at man nå vil diskutere dette innad i Frp.

- Vi skal se om dette er noe vi kan gå videre med og eventuelt legge fram et forslag om, sier stortingsrepresentanten.

- Kan måle regjeringer
En av begrunnelsen til endringen i England, er at de vil ha mer åpenhet rundt bruken av skattepenger. Christian Tybring-Gjedde tror det vil være interessant også i Norge.

- Det er på tide at folk blir oppmerksomme på hva skattepengene går til. Det ser litt ut som at folk bare aksepterer hva regjeringen bruker skattepengene til, sier Frp-politikeren.

Tybring-Gjedde tar også et oppgjør med de som mener at mindre skatt betyr at mindre velferd i Norge.

- Det er ikke riktig at mindre skattepenger betyr mindre velferd. Det er andre steder man kan kutte i budsjettet, sier stortingsrepresentanten.

- Jens Stoltenberg sier at én krone mindre i skatt er én krone mindre i velferd. Ved en slik ordning, så vil man jo se at det virkelig ikke stemmer, legger han til.

Christian Tybring-Gjedde mener også at man ved å vise hva skattepengene går til kan få et bilde av hva regjeringen får til.

- Det kan bli et veldig interessant dokument. Det kan også brukes til å se hvordan regjeringen gjør det. Her kan man se endringer i realiteten, og virkelig se hvordan en regjering har gjort det, forklarer Frp-politikeren.

Åpnet slusene
Natt til tirsdag åpnet Skatteetaten og Altinn de elektroniske dørene til selvangivelsen.

Lurer du på hvordan du logger deg inn ? Følg brukerveiledningen fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) enten du bruker MinID, Buypass ID eller Commfides e-ID.

Dersom du ikke sjekker selvangivelsen betyr det at du går god for Skatteetatens forslag til selvangivelse. Etter 30. april blir da selvangivelsen din regnet som levert etter «stille-aksept»-prinsippet.

Samtidig med utleggelsen på nett i natt sender Skatteetaten ut cirka fire millioner selvangivelser i posten.

Om lag 413.000 har bedt om å få selvangivelsen kun elektronisk. De får melding på sms og e-post om at selvangivelsen er tilgjengelig på skatteetaten.no. Dersom de ikke sjekker sin elektroniske selvangivelse innen sju dager får de tilsendt selvangivelsen på papir.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.