Vil be Jens se på skatten

Foto: Kai Andersen (Kai Andersen, Telen)

Statsministeren og LO-lederen kommer på besøk til suksessbedriften Berget. Her er kravet de vil få.

11.02.09 08:42

Jan Henry Berget er daglig leder i Berget AS, en finmekanisk bedrift som holder til i Notodden i Telemark. Onsdag morgen får han statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen på besøk. Men om de to toppene ønsket å høre om bedrifter som sliter har de kommet til feil sted.

NA24 - din næringslivsavis

Hos Berget AS går det nemlig meget godt, ifølge den daglige lederen som også har tre fjerdedeler av aksjene i selskapet.

- Spent på krisen
- Vi merker ikke så mye til finanskrisen, nei sier Berget til NA24.

Selskapet har vokst fra to ansatte i en garasje på 60 kvadratmeter i 1970 til 48 ansatte som boltrer seg med en ny maskinpark på 1900 kvadratmeter nå.

- Vi er selvfølgelig svært spent på fremtiden, selv om vi føler at vi har god kontroll for øyeblikket.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Skatter
Men han har to skattemessige forhold som han mener bør sees nærmere på. Formues- og arveskatten slår uheldig ut for bedriften

- Jeg tar ikke ut mye lønn, og formuesskatten gjør at jeg må ta ut mer fra bedriften. Det er ikke heldig, sier Berget som også mener at arveavgiften kan bli et problem.

- Jeg er 63 år gammel, men jeg vet ikke helt hvordan det vil slå ut, sier Berget.

Store investeringer
Selskapet har de siste årene foretatt investeringer på 40 millioner kroner som har gått til dyre høyteknologiske maskiner for å lage finmekanikk og komponenter til offshoreindustri, medisinsk industri, bilindustrien og forsvarsindustrien. Det aller meste, forteller Berget, er eksport. Og i fjor hadde selskapet en omsetningsvekst fra 35 millioner kroner i 2007 til 66 millioner kroner i 2008.

- Og lønnsomheten er god, sier Berget uten å pensle på.

- Vi har ikke så mye å klage over, men skulle det være noe så vil jeg peke på permitteringsreglene, sier Berget til NA24. Er det noe styresmaktene kan gjøre så vil det være viktig, sier Berget.

Han legger også til at det er viktig at myndighetene gjør en skikkelig jobb med hensyn til gjenkjøpsavtalene i forbindelse med jagerflykjøpet.

- Må ha fleksibilitet
Administrerende direktør Olav Volldal ved Kongsberg Automotive for også besøk av Stoltenberg og Flåthen i dag. Volldal legger i likhet med Berget vekt på permitteringsreglene.

- Vi har gått til oppsigelse av rundt 120 medarbeidere, og vi har også gjennomført betydelige permitteringer. Men vi tror at markedet skal komme tilbake, og derfor har vi behov for større fleksibilitet i permisjonsreglene, sier Volldal.

Volldal ønsker seg at man for eksempel kan arbeide tre dager i uken, og så være permittert to dager.

- I tillegg ønsker vi større fleksibilitet på individnivå. Det kommer jeg til å fortelle Stoltenberg, sier Volldal.

Volldal er klar på at alle tiltakene regjeringen har lagt fram, ikke treffer bedriften.

- Noen tiltak treffer oss, andre tiltak treffer andre bedrifter, og slik må det også være, synes Volldal, som mener at de siste tiltakene overfor bankene vil gi banknæringen større fleksibilitet, og det vil være til gode for alle bedrifter i Norge.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.