NA24.no

Vil betale tilbake krisemilliarder

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Tre amerikanske storbanker ønsker å betale tilbake til amerikanske skattebetalere.

I oktober i fjor fikk flere amerikanske storbanker krisehjelp fra amerikanske myndigheter. Skattepenger ble delt ut for å holde bankenes hode over vannet. Nå vil tre av investeringsbankene betale tilbake deler av kapitalen.

NA24 –din næringslivsavis

Ifølge Bloomberg News har Goldman Sachs, JP Morgan Chase og Morgan Stanley søkt om å betale tilbake rundt 45 milliarder dollar av skattebetalernes penger. Dette er den største tilbakebetalingen siden det statlige hjelpeprogrammet startet i oktober.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Det er Federal Reserve som bestemmer om de får lov til å betale tilbake, men verken sentralbanken eller representanter for de tre bankene ønsker å kommentere saken.

TARP, eller Trubled Asset Relief Program, startet i fjor med en kapital på 700 milliarder dollar som skulle brukes for å hjelpe bankene over kneiken. Men pengene hadde en kostnad. Alle som ville være med måtte for eksempel avstå fra bonuser til sine ledende ansatte og det ble satt begrensninger på ansettelser. Det har lenge vært kjent at begrensningene har vært svært lite populære i deler av den amerikanske finansbransjen.

Det er nå opp til amerikanske styresmakter om de tre bankene får betale tilbake noe av kapitalen. Den amerikanske sentralbanken vil neppe godta tilbakebetaling dersom de ikke er overbevist om at finansinstitusjonene er godt kapitalisert også etter å ha betalt tilbake skattebetalernes penger. De vil også vurdere om finansbransjen til sammen har nok kapital til å yte den kreditten de skal for å få økonomien opp igjen av hengemyren.

Men nettopp bonuser og betingelser til de ansatte i bankene vil være viktig uansett. En kilde Bloomberg News har snakket med sier at amerikanske styresmakter vil komme med retningslinjer til kompensasjon av ansatte i bankene, før de godtar at noen betaler tilbake.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere