*Nettavisen* Økonomi.

Vil bli størst på laks

Foto: Henning Bagger (SCANPIX)

De to norske laksegigantene kan vinne verden.

18.01.07 14:40

Dersom Cermaq kjøper Aqua Chile vil de sammen med John Fredriksens Pan Fish dominere verdensmarkedet.

- Det er en fantastisk deal for Cermaq om den går igjennom, mener analytiker.

NA24 - din næringslivsavis

I dag bekreftet halvstatlige Cermaq at de er i ferd med å innlede samtaler med Chiles største oppdrettsselskap Aqua Chile. Dersom oppkjøpet blir en realitet vil verdens oppdrettsmarked innen laks kunne domineres sterkt av to norske gigantselskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

Må opp med estimatene
Analytiker Samir Bendriss tror Cermaq kan gjøre en meget god handel dersom samtalene blir en realitet. I dag skrev Finansavisen at Aqua Chile er til salgs for en pris i nærheten av én milliard dollar.

- Det koker ned til hva lønnsomheten til Aqua Chile er. Ryktet om 12 kroner kiloen i driftsmargin ( EBIT) i 2007 er langt over vårt estimat på 8.7 kroner for Cermaq. Sannheten ligger nok nærmere 10 kroner kiloen, sier Bendriss til NA24.

- Uansett, på grunn av den ekstremt sterke spotprisen i Chile så må nok estimatene våre opp for 2007. Det vil si at oppkjøpet virker veldig billig dersom de kjøper for èn milliard dollar, sier analytikeren til NA24.

- Det impliserer en EV/EBIT '07 på 4.7x for AquaChile, hvis vi bruker 10 kroner kiloen i driftsmargin, sier analytikeren.

45 prosent av verdensmarkedet
- Det som er spennede her, er at dersom denne dealen går igjennom så ligger de to spillerne Pan/Marine og Cermaq an til å kontrollere 45 prosent av verdensmarkedet og nesten 60 prosent av det chilenske markedet, sier Bendriss til NA24.

- Dette er positivt for den korstiktige inntjeningen i 2007, og det supporterer den langsiktige inntjeningen ved at næringen blir mer konsolidert, mener Bendriss.

Må hente inn milliarder
Staten, som er største eier i Cermaq, har mandat til å selge seg ned fra dagens eierandel på 43 prosent og ned til 34 prosent.

- Dersom de gjør det kan selskapet emittere inntil 26 millioner aksjer (2,7 milliarder) dersom staten ikke blir med. Det innebærer at de må hente inn i underkant av fire milliarder i gjeld, noe som ikke burde være noe problem, sier Bendriss til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Her ligger potensialet
Konsernsjef Geir Isaksen i Cermaq vil ikke kommentere oppkjøpslanene videre, men bekrefter interessen for å vokse ytterligere i Chile.

- Det er en overordnet betraktning om Chile som oppdrettsregion, i og med at det er i Norge og Chile potensialet ligger for å vokse videre som oppdretter, sier Isaksen til NA24.

Dersom oppkjøpet går igjennom, vil Cermaqs virksomhet i Chile, som heter Mainstream, doble oppdrettsvirksomheten til nærmere 250.000 tonn. Pan Fish ligger i år an til å produsere 430-440.000 tonn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag