*Nettavisen* Økonomi.

Vil bryte med Ap

Takket være LO-millioner overtok Ap regjeringsmakten. Nå vil LO-topp kutte støtten.

12.04.07 10:40

LO og Arbeiderpartiet har gått hånd i hånd i over 100 år og LOs millionstøtte var avgjørende for at Ap, SV og Sp vant valget i 2005. Totalt bidro LO med 13,5 millioner til Arbeiderpartiet i det avgjørende valgåret. Men støtten er omdiskutert.

Og nå vil en sentral forbundsleder bryte båndene til Arbeiderpartiet.

NA24 - din næringslivsavis

- Pengestøtten diskuteres i LO ved hver kongress. Jeg mener at LO ikke skal binde seg opp ved å gi bevilgninger til et parti. Men jeg er for at vi har et fagligpolitisk samarbeid med mange partier, sier Randi Reese, leder for LO-forbundet Fellesorganisasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2

- En hemsko
- Det formaliserte fagpolitiske samarbeidet er mer en hemsko for utviklingen av LO enn det er positivt, sier Randi Reese, til NA24. Reese er tidligere varaordfører og kommunalråd for SV i Trondheim.

Hun er enig i at samarbeidet historisk sett har vært veldig viktig, og at det har sin naturlige forklaring. Men tiden har nå gått fra det, ifølge Reese.

- Blant annet fordi hele samfunnsutviklingen er slik at folk flest mener man skal orientere seg bredt. Om en binder seg til ett parti, hindrer det allianser i saker der det trengs innsats fra mange partier, ikke minst fra oss som er en organisasjon for langtidsutdannede, sier Reese.

Onsdag ettermiddag møtes forbundslederne og resten av LO-toppene Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og partiledelse til den årlige fagpolitiske konferansen på Sørmarka utenfor Oslo.

Les også: Makten møtes på Sørmarka

Reagerer på strukturen
Ifølge Reese blir det lett oppfattet som at du knytter deg til Ap hvis du blir medlem av LO. Selv om det ikke nødvendigvis er slik.

- Jeg tror det virker hemmende for LOs rekruttering av langtidsutdannede. LO er nødt til å rekruttere fra dem, nå som det er flere som tar lengre utdanning, legger hun til.

Men hun uteblir ikke fra dagens på Sørmarka.

- Selvsagt ikke. Fellesorganisasjonen deltar på kontaktmøter med Ap. Det skulle bare mangle, men det er strukturen jeg reagerer på, sier Reese.

- Ikke bindinger
Fellesforbundets mektige leder, Kjell Bjørndalen, tok et oppgjør med millionstøtten fra LO tidligere i år. Han hevdet i et intervju med Dagens Næringsliv at både Gerd-Liv Valla og Jan Davidsen har drevet utpressing av Arbeiderpartiet, ved å knytte betingelser til støtten.

Forbundsleder Hans O. Felix i El og IT-forbundet mener det er feil.

- Det er ikke noen bindinger knyttet til politisk støtte, men det er jo inneforstått at vi har samme meninger, sier forbundsleder Felix til NA24.

- Hele valgkampen bar preg av at vi jobbet for en regjering som skulle være mer samarbeidsvillig enn Bondevik II. Men det er ikke dermed sagt at vi ikke har til dels store uenigheter, sier Felix.

Viktig samarbeid
Han mener det tette samarbeidet mellom LO og Ap er viktig for begge parter, og gir fagbevegelsen innflytelse, som er viktig for en organisasjon som jobber for å påvirke de politiske partiene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.