NA24.no

Vil bygge verdens største innendørs skianlegg

HELHETLIG: Slik tenker Selvaag seg det ferdige Lørenskog Vinterpark. Arkitekt Thomas Thiis-Evensen har vært med og utforme den overordnede arkitektoniske ideen for konseptet.
HELHETLIG: Slik tenker Selvaag seg det ferdige Lørenskog Vinterpark. Arkitekt Thomas Thiis-Evensen har vært med og utforme den overordnede arkitektoniske ideen for konseptet. Foto: Selvaag
Sist oppdatert:
Et nordisk ikonprosjekt og en katalysator for kompetanse innen vinter, snø og skisport. Det er Selvaags vyer for verdens største innendørs skianlegg.

- Vi vil i realiteten etablere en permanent isbre der vi legger is og snø direkte på bakken og lager permafrost, sa konserndirektør Olav H. Selvaag i Selvaag Gruppen da han tirsdag overleverte eguleringsplansøknaden om skihall i Lørenskog til ordfører Åge Tovan (Ap).

OVERLEVERTE PLANEN: Ordfører Åge Tovan omgitt av Kjetil Fladmark Larsen (t.v.) og Olav H. Selvaag i Selvaag Gruppen.

- Utrolig spennende!

Og sportsinteresserte Tovan klarte på ingen måte å skjule sin begeistring for planene, selv om han var nøye med å understreke at saken først skal behandles politisk, skriver Romerikes Blad.

- Jeg må jo innrømme at jeg synes dette er et utrolig spennende prosjekt som vil kunne gi hele Oslo-regionen et kraftsenter for idrett og utvikling av vintersport, sa Tovan.

Ikke minst er han entusiastisk for at anlegget favner vidt.

- Her vil det være plass til hele bredden fra Olympiatoppen til SFO, konstaterer Tovan.

Mer gjennomarbeidet

Skihallen på 35.000 kvadratmeter som Selvaag har planlagt i snart fire år vil bli verdens største innendørs anlegg for aplint og langrenn dersom den blir en realitet.

Men planene favner videre enn som så. Lørenskog Vinterpark vil i tillegg bestå av både konferansehotell, leiligheter og undervisning, samt en stor næringsklynge med kompetanseindustri relatert til vinter og snø.

(Saken fortsetter under bildene.)

HENGENDE LANGRENNSLØYPER: Slik tenker Selvaag seg skihallen innvendig - med hengende langrennsløyper og alpinbakken som vil gå langs E6 og opp mot Skjettenåsen i bakgrunnen.


I DAG: Den aktuelle delen av Ødegården-området sett fra Skeidar-bygget langs E6.


ISBRE: Skihallen skal utformes som en isbre.

Ifølge Olav H. Selvaag er det en langt mer helhetlig plan som nå legges fram enn den lokalpolitikerne i Lørenskog ble presentert for høsten 2012.

- Det er mye mer gjennomtenkt og gjennomarbeidet både miljømessig og arkitektonisk, og i tillegg mer gjennomførbart kommersielt. Dessuten har vi en langt bedre forståelse av hvilke aktører vi vil ha med oss, sier han til Romerikes Blad.

Aerogel i taket

Både Selvaag og styreleder Steinar Mejlænder-Larsen i Selvaag-selskapet Lørenskog Vinterpark er opptatt av miljøaspektet ved planen.

Fakta: Lørenskog vinterpark

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Selvaag Gruppen står bak utviklingen av Lørenskog Vinterpark, som blir på totalt 140.000 kvadratmeter, hvorav skihallen vil utgjøre 35.000 kvadrat.
  • Prisen for hele anlegget inkludert hotell, næringsklynge, boliger osv. vil ligge et sted mellom tre og fem milliarder kroner, og Selvaag Gruppen forventer 400.000 besøkende til vinterparken årlig.
  • Alpinbakken får 90 meter fall, tre løp og fem heiser, og det blir til sammen 1,2 kilometer langrennsløyper fordelt på tre traseer med fem meters bredde.

- Målet er at anlegget ikke skal ha større energiforbruk enn et vanlig vintersportssted. I taket på «isbreen» som inneholder selve skihallen skal vi bruke aerogel, som slipper inn dagslys, men ikke varme. Og all varmen fra kuldeproduksjonen skal gjenbrukes i resten av anlegget, som bå sin side blir en støyskjerm mot bebyggelsen, sier Mejlænder-Larsen.

Planen skal behandles både administrativt og politisk før den legges ut på høring, men kan havne i kommunestyret allerede ved påsketider neste år.

- Vi har et håp om byggestart i løpet av 2015 og at anlegget kan tas i bruk i 2017, sier daglig leder Kjetil Fladmark Larsen i Lørenskog Vinterpark optimistisk.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere