NA24.no

Vil dele med Nigeria

Sist oppdatert:
Utviklingsminister Erik Solheim vil dele norske oljeerfaringer med et av verdens mest korrupte land.

ABUJA, NIGERIA (NA24): - Jeg håper på en dialog med de nigerianske myndighetene. Dette gjelder både miljø og andre sider ved oljeindustrien, sier utviklingsminister Erik Solheim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Søndag kveld landet utviklingsministeren i den nigerianske hovedstaden Abuja i Vest-Afrika. Han rakk så vidt en liten kommentar før den lokale politieskorte kjørte i kortesje til Sheraton Hotell Abuja.

Vest-Afrika
Det er stort sikkerhetsoppbud under Solheims ukeslang møteplan i den oljerike føderale republikken. Politiets sikkerhetstjeneste har alene sendt tre offiserer ned til Vest-Afrika for å ta vare på Solheims personlige sikkerhet.

- Vi håper også på en tett dialog med Statoil her nede, sier Solheim til NA24.

Les også: Statoils korrupsjonsspøkelse

Tirsdag flyr Solheim med helikopter over Niger-deltaet for å se med egne øyne de store miljøødeleggelsen som følge av en brutal utnyttelse av landets oljeressurser.

Nigeria har fått både et dårlig miljøstempel og har ry på seg for å være et av de mest korrupte land i verden.

- Korrupsjon er det største problemet vi har her nede, sier ambassadør Tore Nedrebø til NA24. Han er vert for Solheims besøk og håper at besøket blir en fordypning og fører til konkrete punkter for samarbeid mellom våre land.

- Jeg håper på et utvidet samarbeid innen finans- og miljøsektoren, sier han til NA24.

Olje for utvikling
Før Bondevik-regjeringen overlot stafettpinnen til Stoltenberg, lanserte de prosjektet «Olje for utvikling» (OFU), som er en viktig del av utviklingsprogrammet til Norge.

Solheim har brakt prosjektet videre og bruker 150-200 millioner kroner for inneværende år på prosjektet. Utviklingsministeren har stor tro på dette prosjektet og viderefører planene, sier leder Leiv Lunde i Norad til NA24.

Han leder prosjektet som er underlagt fire departementer: Olje- og energidepartementet, Miljødepartementet, Finansdepartementet og Utenriksdepartementet.

- Gjennom Norad rapporterer jeg til disse fire departementene, sier han til NA24.

Ti land
Hovedmotivet med OFU er å hjelpe utviklingsland med å forvalte oljeressursene på en god måte som kommer samfunnet til gode.

- Vi bruker den erfaringen som Norge har høstet de 30 siste årene. Dette gjelder statlig styring og prinsippet om at disse verdiene tilhører folket, sier Lunde.

Det er ti land med i satsningen. Nigeria, Mosambik, Sudan, Uganda, Madagaskar, Øst-Timor, Vietnam, Bolivia, Irak og Angola.

- Vi skal møte mange offisielle delegater og håper på et fruktbart samarbeid, sier han til NA24.

Onsdag reiser delegasjonen til Angola etter å ha møter med blant annet den nigerianske miljøvernminister Helen Esuene.

- Dette er en langsiktig jobb, men langt fra håpløst, sier Lunde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere