NA24.no

Vil drysse milliarder over Nord-Norge

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Høyre vil kompensere oljeleting med veiutbygging.

Norsk Teknisk Museum: (NA24): - Høyre foreslår å opprette et fond for Lofoten og Vesterålen (LoVe- fondet) i forbindelse med en eventuell utvinning av olje og gass i havet utenfor, sier Høyres leder Erna Solberg.

Initiativ
Fondet skal være på fem milliarder kroner og er kalt LoVe-fondet basert på Lofoten og Vesterålen. Fondet skal brukes på miljøtiltak, styrket beredskap, forskning og teknologiutvikling, samt veier og annen infrastruktur.

- Med dette tar Høyre et nytt initiativ i debatten om oljeutvinning i nord, heter det.

Miljøhensyn
Et slikt fond vil gjøre det mulig å kombinere hensynet til miljøet, økt energibehov, og næringsutvikling i regionen.

Solberg og stortingsrepresentant Ivar Kristiansen presenterer fondet på Teknisk Museum onsdag. Oddleif Olavsen, leder av Nordland Høyre og ordfører Jonny Finstad fra Vestvågøy deltar også.

- Begrunnelsen for fondet er de helt spesielle forholdene som knytter seg til en petroleumsutbygging utenfor Lofoten og Vesterålen. Dette er et område med store fiskeriressurser og en sterk merkevare innen turisme og matproduksjon. For mange fremstår det som om innbyggerne lokalt må ta risikoen, selv om den er svært liten, samtidig som hele landet skal dele på de betydelige inntektene som er ventet, melder Høyre.

Høyre ser for seg at fondet drives i statlig regi, men med hovedkontor i Lofoten og med betydelig lokal/nordnorsk deltagelse i styret. Fondet bør tilrettelegges slik at også andre bidragsytere kan tiltre for å øke bredde og deltagelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere