Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Vil du kjøpe gjeld med denne mannen?

Foto: Larry Downing/Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Den amerikanske finansministeren Timothy Geithner vil lokke private investorer med i gigantfond.

Mandag vil den amerikanske finansministeren Timothy Geithner offentliggjøre detaljene i det som har fått navnet Public Private Investment Program. Under dette programmet skal amerikanske myndigheter sammen med private investorer kjøpe verdipapirer med problemer til en verdi av mellom 500 milliarder og 1000 milliarder dollar.

NA24 –din næringslivsavis

Fondet som skal settes opp skal kjøpe verdipapirer fra bankene, og dermed ta ut risiko fra deres balanser.

Letter bankene
- Ved å tilby et marked for disse verdipapirene, et marked som i dag ikke eksisterer, vil dette programmet hjelpe til å øke verdipapirenes verdi, øke utlånskapasiteten og redusere usikkerheten for tap på bankenes balanser, skriver Geithner i et leserinnlegg i avisen Wall Street Journal mandag.

Han mener at bankenes mulighet til å kvitte seg med denne type aktiva til dette fondet vil gjøre det lettere for banker å hente privat kapital.

Test for Geithner
Dagens annonsering av detaljene i den enorme pakken vil bli den første siden finansministeren gav sin første tale om temaet i begynnelsen av februar. Da var investorene alt annet enn imponert siden det ikke kom noen detaljer overhodet. Mens intensjonen til Geithner og den amerikanske administrasjonen var å roe investorenes nerver, ble resultatet det omvendte.

I mellomtiden har bonusbråket i AIG sendt en bølge av raseri over redningspakkene så langt.

- Geithner er klar på at offentlig sektor ikke vil påta seg all risiko, og at privat sektor må være med på denne operasjonen. For å lokke de private med, er det ventet at finansministeren vil komme med lukrative subsidier og at staten likevel vil bære mye av risikoen. Det ventes også at deltakerne i programmet ikke vil bli pålagt begrensninger på avlønning. Markedet ser ut til på ha positive forventninger til planene, skriver DnB NOR Markets i et notat til sine kunder mandag morgen.

Men Geithner må komme med et overbevisende case til investorene for å lykkes. Balansegangen blir helt avgjørende for om planen vil lykkes eller ikke.

Bonus-smell
Bonusbråket som har kommet i kjølvannet av AIG er imidlertid ikke helt uproblematisk. Da det ble kjent at toppene i det kriserammede amerikanske forsikringsselskapet fikk fete bonuser finansiert av amerikanske skattebetaleres penger for å redde selskapet, klasket den amerikanske kongressen på en skatt på 90 prosent for de som mottar bonuser etter å ha fått hjelp fra staten.

David Kotok, som er sjef i forvaltningsselskapet Cumberland Advisors, sier til Bloomberg News at mange private selskap vil tenke seg om to ganger før de går med på planene. Årsaken er risikoen for at deres deltagelse kan føre til økt skattlegging og politiske vedtak som kan bli dyre.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!