NA24.no

Vil effektivisere betaling

(Scanpix)
Norske systemer på topp internasjonalt.

- Effektive betalinger er en forutsetning for en velfungerende økonomi. Betalinger bør gjennomføres trygt, sikkert og med lave kostnader. Det er store store forskjeller med kostnader ved ulike måter å betale på. Samfunnet kan redusere kostnadene gjennom bedre utnytting av automatikk, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i årsrapporten av Norges Banks årsrapport om betalingssystem.

- I 2010 økte antalet på daglige nettooppgjør mellom banker i Norge fra to til tre. Det åpner for raskere betalinger og bedre bruk av likviditet. Særlig de som er involverte når større pengesummer skifter eier, bør ta i bruk sjangsene som nå byr seg, sier sentralbanksjefen, i en melding.

Les også: Disse er værst til å betale regninger

Elektronisk utveksling av informasjon burde brukes mer. Det ville gjøre håndteringen av betaling og regneskap i virksomheter og forvaltning mer effektiv. Kravet fra staten om bruk av eFaktura i statlige virksomheter innen 1. juli 2012 og for all offentlig virksomhet innan 1. juli 2013 er nyttig for å få løst ut et slikt potensiale,står det i meldingen.

Finanskrisen var en vekker for marknedsaktører og styresmakter i mange land. Man fikk òg syn for hvor mye robuste system kan ha å si for at finansmarkneder og finansinstitusjoner skal fungere i perioder med stress. Det internasjonale arbeidet med å syte for en sikker og effektiv infrastruktur for finansielt oppgjør er nå kommet fram til perioden der nye standarder og regler blir fastsatt,melder Norges Bank.

Norske systemer på topp
- De norske systemene for betalinger, avregning og oppgjør holder ett godt internasjonalt nivå. Det er ikke grunn til å tro at de nye internasjonale rådene om finansiell infrastruktur som nå er på høring, vil by på særlig store utfordringer for norske aktører. Men tryggheten for avregnings- og oppgjørssystemene rundt om i verden vil kunne bli bedre som resultat av dette arbeidet, avslutter sentralbanksjef Øystein Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere