*Nettavisen* Økonomi.

Vil effektivisere betaling

Foto: (Scanpix)

Norske systemer på topp internasjonalt.

- Effektive betalinger er en forutsetning for en velfungerende økonomi. Betalinger bør gjennomføres trygt, sikkert og med lave kostnader. Det er store store forskjeller med kostnader ved ulike måter å betale på. Samfunnet kan redusere kostnadene gjennom bedre utnytting av automatikk, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i årsrapporten av Norges Banks årsrapport om betalingssystem.

- I 2010 økte antalet på daglige nettooppgjør mellom banker i Norge fra to til tre. Det åpner for raskere betalinger og bedre bruk av likviditet. Særlig de som er involverte når større pengesummer skifter eier, bør ta i bruk sjangsene som nå byr seg, sier sentralbanksjefen, i en melding.

Les også: Disse er værst til å betale regninger

Elektronisk utveksling av informasjon burde brukes mer. Det ville gjøre håndteringen av betaling og regneskap i virksomheter og forvaltning mer effektiv. Kravet fra staten om bruk av eFaktura i statlige virksomheter innen 1. juli 2012 og for all offentlig virksomhet innan 1. juli 2013 er nyttig for å få løst ut et slikt potensiale,står det i meldingen.

Finanskrisen var en vekker for marknedsaktører og styresmakter i mange land. Man fikk òg syn for hvor mye robuste system kan ha å si for at finansmarkneder og finansinstitusjoner skal fungere i perioder med stress. Det internasjonale arbeidet med å syte for en sikker og effektiv infrastruktur for finansielt oppgjør er nå kommet fram til perioden der nye standarder og regler blir fastsatt,melder Norges Bank.

Norske systemer på topp
- De norske systemene for betalinger, avregning og oppgjør holder ett godt internasjonalt nivå. Det er ikke grunn til å tro at de nye internasjonale rådene om finansiell infrastruktur som nå er på høring, vil by på særlig store utfordringer for norske aktører. Men tryggheten for avregnings- og oppgjørssystemene rundt om i verden vil kunne bli bedre som resultat av dette arbeidet, avslutter sentralbanksjef Øystein Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.