Vil fengsle Johannes i syv år

Foto: NTB Scanpix

Stavanger-gründeren er tiltalt for å ha svindlet enorme verdier.

25.09.13 09:43

STAVANGER TINGRETT (rogalandsavis.no): Aktor Per Eirik Vigmostad-Olsen tar nå for seg rettspraksis i saken og har nettopp kommet fram til at Johannes Lunde (45) skal dømmes til fengsel i syv år. Når det det gjelder Morten A. Berg er påstanden fengsel i seks og et halvt år.

Johannes Lunde og Morten A. Berg er tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet.

Aktor tar også for seg straffeutmålingen for den 41 år gamle kvinnelige regnskapsmedarbeideren. Han mener at normalstraff her ville ha vært fengsel i tre til fire år.

– Samtidig mener vi at det er en rekke formildende omstendigheter i forhold til henne, sier Vigmostad-Olsen.

Aktoratet, bestående av Hulda Olsen Karlsdottir og Per Eirik Vigmostad-Olsen, brukte store deler av dagen i går på overbevise retten om hvorfor de mener at Johannes Lunde, Morten A. Berg og en 41 år gammel kvinne må dømmes etter de forskjellige tiltalepostene.

Prosedyren i forhold til 41-åringen var det mest oppsiktsvekkende.

Kvinnen har vært ansatt i et regnskapsfirma i Lunde-systemer og er tiltalt for medvirkning til grovt underslag mot Det Stavangerske Kaffeselskap, TFSM Solberg Eiendom AS og Alfred Solberg AS.

Byttet roller

Da Vigmostad-Olsen prosederte dette tiltalepunktet for retten byttet han roller på 41-åringen og Lunde.

Kvinnen ble gjort til hovedansvarlig, mens Lunde ble medvirker.

– 41-åringen har innrømmet å utført pengeoverføringene eller gitt andre beskjed om å foreta dette på hennes vegne. Lunde vil i denne sammenheng være medvirker. Han har erkjent å gi instruks om overføringene, sa Vigmostad-Olsen til retten.

Han sa til retten at det var kvinnen som var betrodd og hadde fullmakt til å foreta bankbelastninger. Hun disponerte personlig kodebrikke til kundens nettbank.

Ingen nødrett

– Lunde var ikke betrodd disse pengene og derfor er han medvirker, sa Vigmostad Olsen.

Ifølge aktor forelå det ikke samtykke til overføringene.

– Det forelå heller ingen nødrettssituasjon for 41-åringen. Å bli hardt tilsnakket av Lunde, eller bli bedt om å finne seg annet arbeid er ikke straffrihetsgrunn. Det at overføringen er instruert av andre er uten betydning for skyldspørsmålet, sa Vigmostad-Olsen.

– Hadde motforestillinger

Han mener også at kvinnen har utvist subjektiv skyld.

– Hun har sagt at hun ikke tenkte på overføringene som ulovlige, at hun oppfattet selskapene som Lunde-selskaper og at slike overføringer var daglige her. Samtidig er det ting i hennes forklaring om at alt ikke var greit. Det var at hun ville ringe til en person, og Lunde skal ha sagt til henne. «Bare si du trykte på feil knapp», sa Vigmostad-Olsen.

Hulda Olsen Karlsdottir sier til RA at etter lovens forstand må 41-åringen anses som hovedansvarlig i forhold til underslaget.

– Dette har ikke noe å si for straffeutmålingen, men det er altså hun som er betrodd midler og som har utført selve handlingen, sier Karlsdottir til RA.

41-åringens forsvarer, Atle Helljesen, ble varslet om endringen torsdag i forrige uke.

– Dette er noe aktoratet ikke kan gjøre, men det er noe jeg vil ta for meg i min prosedyre, sier han til RA.

Onsdag vil Karlsdottir prosedere straffeutmålingen før hun legger ned påstand om hvilke straffer hun mener at Lunde, Berg og 41-åringen bør få.

Etter dette starter forsvarernes prosedyrer og det Lundes forsvarer, Bjørn Kvernberg, som starter opp disse.

Les flere saker på Rogalands Avis her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.