NA24.no

Vil «fjerne» alle strandhytter

(1881.no)
Sist oppdatert:
Hyttefolk i strandsonen kan gå tøffere tider i møte.

Familien Aaslands hytte i Sandefjord er sentral i en strandonestrid i den populære hyttekommunen Sandefjord.

Det litt spesielle med saken er at enkelte politikere på sikt fjerne alle slike hytter - de som ligger innenfor en avstand på 25 meter fra sjøen, skriver Sandefjords Blad.

SELGE HYTTA? Finn megler

I dette konkrete tilfellet dreier seg om en gammel hytte som eieren ønsker å rive, for å kunne sette opp noe nytt og moderne på den samme plassen.

Dette går politikerne fra Arbeiderpartiet i mot, mens det borgerlige flertallet i planutvalget i kommunen vil gi tillatelse.

Oskar D. Hillgaar (Ap) er blant de som vil gå mest drastisk til verks. Ved å nekte fornyelse i «25-metersbeltet», er målet at hytter såpass nær sjøen skal forsvinne i løpet av 50 år.

- Partiet vårt vil være strenge i strandsonen. Jeg har frontet at vi skal være strengest i den virkelige strandsonen - innenfor 25 meter. Her skal vi ikke ha fornyelse, sier Hillgaar til Nettavisen.

Men hva oppnår kommunen med en slik streng praksis når det likevel er lov til å vedlikeholde de eksisterende hyttene?

Ekspropriasjon
Hillgaar tenker langsiktig, og har følgende tankevekker av et svar:

- Hvis vi tenker oss at politikerne om 50 år vil ekspropriere eiendom i «25-metersbeltet», så vil denne operasjonen da bli langt rimeligere.

Familien Aasland kan trolig ta det med ro. De borgerlige og mer utbyggingsvennlige partiene Høyre og Frp har solid flertall i Sandefjord. Høyre har 5 representanter i planutvalget, Frp 2. Én representant er uavhengig, men tilhørte før Frp. Arbeiderpartiet og Venstre har henholdsvis 2 og 1 representanter i planutvalget.

Derfor vil de trolig få rive og bygge nytt, så sant de holder seg innenfor de reglene for bygging som gjelder generelt ved sjøen: Maks 100 meter grunnflate, og 7,5 meter høyde.

Problemet så langt har vært at den nye hytta er planlagt å være 41 centimeter høyere enn det tillatte. Det mener Frp bør få passere.

- En beskjeden hems i et beskjedent hyttetiltak, som ikke er til sjenanse for noen. Dette må da være enkelt, sa Finn Triger fra Frp til Sandefjords Blad.

- Ikke frislipp
Men Høyres representanter er definitivt ikke for noe frislipp i strandsonen.

Sandefjord ledes av den populære Høyre-ordføreren Børn Ole Gleditsch. Han frontet kommunen i norgeshistoriens kanskje mest pikante strandsonestrid: Sandefjord kommune versus dronning Sonjas fetter, mangemillionæren Kjell Chr. Ulrichsen.

- Vi er liberale, men innenfor vårt regelverk. Vi mener vi må tillate at det rives for så å bygge nytt. Dette er greit, gitt at det bygges nytt der det har ligget en hytte fra før, og at man holder seg innenfor gjeldende regler om høyder og størrelser, sier formannen i planutvalget i Sandefjord kommune, Tor Steinar Mathiassen (H), til Nettavisen.

De senere åra har reglene rundt bygging i strandsonen blitt kraftig skjerpet. I dag er det ikke lov til å bygge nytt innenfor en avstand på 100 meter fra sjøen. Det har ført til kraftig prisstigning på de beste eiendommene langs kysten. Sandeford er, sammen med Tjøme og Lillesand, det området der hytteprisene er høyest.

LES OGSÅ:Flere får dispensasjon

Mange av landets pengesterke kjøper hytte i disse områdene. De er kresne, og nøyer seg ikke med enkel standard og liten plass. Derfor er det press på myndighetene for å tillate riving av eksisterende hytter, og tillatelse til bygging av nye luksushytter.

Blant de mange kjøperne av slik luksuseiendom i Norge de senere åra er dansken Brian Jebsen - tidligere storaksjonær i børsselskapet Altinex. Han kjøpte en eiendom i Sandefjord for over 32 millioner kroner i 2007. Den gamle hytta ble revet, og Jebsen er i ferd med å oppføre en ny hytte, noe han fikk lov til etter flere runder med bygningsmyndighetene.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere