NA24.no

Vil fjerne Øystein Olsen sin viktigste jobb

- Norges Bank må fjerne inflasjonsmålet sitt, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika. Avbildet er sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank.
- Norges Bank må fjerne inflasjonsmålet sitt, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika. Avbildet er sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Den gir ingen mening, sier sjeføkonom.

Norges Banks viktigste oppgave har i årevis vært å opprettholde det såkalte inflasjonsmålet.

Tross at sentralbanken er uavhengig har regjeringen fastsatt at prisveksten i Norge skal være på nær 2,5 prosent over tid.

For å justere denne er Norges Banks viktigste våpen rentesettingen. Ved lav inflasjon kuttes renten, ved høy økes den.

Nå mener sjeføkonom at hele greia må kastes på dynga.

- Norges Bank må fjerne inflasjonsmålet sitt, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika, til Nettavisen.

Han mener at den i dagens globaliserte verden helt har utspilt sin rolle.

- Folk må ta inn over seg at det er masse overkapasitet i den globale økonomien. Vi er inne i en æra med deflasjon og samtidig lover Norges Bank inflasjon på 2,5 prosent.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika.

- Flere vil si at det er Norges Banks viktigste jobb du vil til livs?

- Ja, det er riktig. Men norsk økonomi er liten, transparant og påvirkes av verden rundt oss. Vi har bare vært heldige så langt med at oljeprisen, i motsetning til andre råvarer, ikke har falt mer og mye tidligere. Norge er ikke isolert fra det som skjer og det gir ingen mening at vi skal sitte med et eget inflasjonsmål her ute i provinsen, sier Andreassen.

Tidenes laveste rente
Torsdag formiddag kommer Norges Bank med ny rentedom.

På forhånd venter så nært som alle tallknusere at renten blir kuttet med 0,25 prosent til 1 prosent. Noe som vil være tidenes laveste nivå.

Skjer det vil Andreassen få rett i tidligere spådommer, da han omtrent som ensom svale for over et år siden varslet flere rentekutt.

Svensk rentesjokk
Mer overraskende er situasjonen hos våre naboer i øst.

Uventet kuttet Riksbanken reporenten fra -0,1% til -0,25% uten at det var rentemøte.

I tillegg utvider de kjøpet av statsobligasjoner (QE) på 10 milliarder fra februar, som allerede er utført, til 30 milliarder.

Riksbanken reagerer på styrkingen av den svenske kronen, og som truer inflasjonsutsiktene.

De signaliserer også at de kan komme til å intervenere i valutamarkedet.

- Vi hadde ventet ytterligere pengepolitiske lettelser på møtet i april, men at beslutningen ble tatt i dag var overraskende selv om det hadde oppstått rykter om en slik beslutning i forkant. Riksbanken viser med all mulig tydelighet at de vil gjøre alt de kan for å holde kronen svak for å få inflasjonen opp igjen. At valutaintervensjoner eksplisitt blir nevnt som en mulighet (i motsetning til i pressemeldingen i februar) understreker dette, skriver Kjersti Haugland, seniorøkonom hos DNB Markets, i en kommentar.

- Helt Kokko
Samtidig som renter er på historisk lave nivåer og sågar i minus i land som Sverige og Danmark må det en gang snu.

- Med så mye bensin som helles på bålet nå, er det bare snakk om tid før rentene begynner å tikke opp. Du ser det allerede i USA den siste måneden, men det vil skje i Europa også, bare her vil det ta litt lenger tid, sier investor Jan Petter Sissener til Nettavisen.

Jan Petter Sissener.

- Så du tror renten skal opp her i Norge også?

- Hvorfor skal vi ha en så lav rente? Boligmarkedet koker jo over og valutaen har krabbet litt oppover igjen.

- Det er ikke bra for eksportbedriftene?

- Halvparten av konsumet vårt er jo importerte varer. Vi har jo nesten ingen eksportnæring igjen utover oljen, så den kan man vel subsidiere på en annen måte, sier Sissener.

Han sier at det er to ting som ødelegger for norsk næringsliv.

- Det ene er det høye kostnadsnivået og det andre er Scheel-utvalget. Hvem gidder å investere mye i Norge når man har forslag fra Scheel-utvalget om å øke skatten med fem til seks prosentpoeng hengende over seg. Det er jo helt kokko.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere