Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Vil flytte alle til østkanten

Foto: Kyrre Lien/Scanpix
Sist oppdatert:
Sprekt utspill fra arkitektnestor.

Etter Anders Behring Breiviks terrorangrep på regjeringskvartalet har diskusjonen gått om det skal flyttes eller bygges opp igjen på sin nåværende beliggenhet.

Nå melder arkitekt Truls Thorenfeldt hos Thorenfeldt Arkitekter sin besøkelsestid.

- Dette er blodferskt. Det eneste vi har gjort er å sende en rundmelding til diverse, sier han til NA24.

Han mener at det beste vil være å bygge helt nytt et annet sted.

- En flytting av regjeringskvartalet er aktualisert av den sikkerhetssituasjonen som har oppstått.

Forslaget innebærer også at alle departementene flyttes fra vest til øst.

- Denne tomten kan være en mulig løsning på flere av problemene knyttet til et nytt regjeringskvartalet. For det første er betingelsene knyttet til det eksisterende området nokså trange. Man kan enten bygge i høyden eller kjøpe eksisterende bygg i området, men dette er problematisk. I tillegg vil en fremtidig vekst i departementene kunne kreve større arealer og det har man her. Den tomten jeg tenker på er 3,5 ganger så stor som det nåværende arealet inkludert gatene. Man vil også kunne bevare høyblokka og fylle den med universitet, eller annet som man måtte ønske, sier Thorenfeldt.

Det nye området han har pekt seg ut eies allerede av staten gjennom NSB.

- Dette er NSBs sporområder med vaskehaller. Her har du en byggetomt som ligger der. Blir det besluttet at man går for denne tomten og får man flyttet NSB vil man raskt kunne gå i gang med bygging. Det er en del bevaringsinteresser i gamlebyen, men de har du passert når du kommer til sporområdene, sier han.

Alt på ett sted
Torsdag ble det kjent at regjeringen ønsker å opprettholde et i hovedsak samlet regjeringskvartal, noe man kan her.

Les mer: - Nå må vi tilbake til tegnebrettet

- Tenker man i moderne baner skal det også være nær kontakt mellom de forskjellige funksjonene. Her kan man lage et samlet sentrum hvor alle departementene kan være forent, sier han.

Thorenfeldt viser til tidligere suksesshistorier.

- Man har tidligere sett flere store og vellykkede flyttinger. Kristian 4. flyttet hele byen fra Gamlebyen til Festningen. Arkitekt Linstow la Slottet langt ute på landet i vest, en handling som medførte bygging av vestkanten langs Karl Johans gate og byutviklingen av Oslo Vest. I senere tid har man sett hvordan Rikshospitalet ble flyttet fra mange separate bygninger til et flott nytt sykehus.

Han poengterer at dette også er en mulighet til å gi deler av Oslo en skikkelig ansiktsløfning.

- Politikerne har tidligere brukt flyttinger som et politisk middel til å bygge opp en bydel. Operaen ble for eksempel ikke bygd på Vestbanen, hvor det ble argumentert med at operafolket bor, men til Bjørvika. Dette var tidligere et ikkested, men begynner nå å bli et skikkelig sted. Blir regjeringskvartalet flyttet hit vil det være med på å samle øst og vest. Vi begynner nå å fatte at Oslo på sikt blir en millionby og vi trenger et større sentrum basert på en mer helhetlig byplanlegging.

Venter debatt
Thorenfeldt ser at forslaget kan føre til reaksjoner.

- Vi venter at det vil bli en debatt. NSB vil ikke like dette, men de vil kunne løse problemet. De har tatt svære arealer som de nødig gir fra seg, så den saken må takles fra statens side og det må bli gitt tilfredsstillende kompesesjoner.

Nestoren mener alikevel at det vil skape et nytt helhetsinntrykk av Oslo by.

- Dersom tomten legges hit vil man oppdage hvilke store og unike grep det er som for å knytte Oslo øst og vest sammen. Det at man flytter så viktige funksjoner til øst må jo bare være helt topp, sier han.

Her kan du lese akitektkontorets forslag (NB PDF)

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!