*Nettavisen* Økonomi.

Vil forby olje fra Iran

Rigg jackup borerigg Seadrill Foto: Seadrill

Frankrike viser avsky mot atomprogrammet.

04.12.11 15:42

Frankrike blir sannsynligvis det første landet som slutter å importere olje fra Iran på grunn av atomprogrammet. Nå ønsker de at også andre land skal kutte importen av olje derfra.

- Stans av iransk olje er blant tiltakene som foreslås av Frankrike til EU-landene, sier Frankrikes utenriksminister Bernard Valero til departementets nettside torsdag.

- Lett å gjøre opp for
I fjor leverte Iran 1,8 millioner tonn olje til Frankrike, noe som utgjorde 2,8 prosent av fransk oljeimport. Fra januar til juli i år, har Iran levert 1,6 millioner tonn. Det franske petroleumstilsynet (UFIP) sier torsdag at de enkelt kan gjøre opp for oljen som eventuelt ikke kommer fra Iran.

- Andelen av iransk råolje kan lett gjøres opp for. Det er så marginalt at det kan justeres med forsyninger fra andre land som ikke produserer opp mot maks kapasitet, sier UFIPs talskvinne Yves-Marie Dalibard ifølge Reuters. Det er fortsatt uklart når forbudet eventuelt vil tre i kraft.

Kan gagne Norge
USA, Storbritannia og Canada annonserte mandag nye sanksjoner mot Irans energi- og finanssektor. Frankrike har siden presset hardt på for å overbevise sine allierte til å også ilegge sanksjoner mot Irans oljeeksport og sentralbank. Andre vestlige myndigheter er derimot bekymret for at slike trekk kan skade verdensøkonomien.

Dersom det blir innført et forbud mot iransk olje, vil det mest sannsynlig føre til økte oljepriser. Det er da noe som Norge i form av å være en stor oljeeksportør vil kunne tjene på. Torsdag ettermiddag stiger prisen på et fat nordsjøolje med 0,7 prosent til 107,7 dollar.

Den franske oljegiganten Total nekter å uttale seg om konsekvensene et forbud vil ha.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag