NA24.no

Vil fusjonere Eltek og Nera

Sist oppdatert:
To av IT-tungvekterne på Oslo Børs går sammen i en overraskende fusjon. Her ser du kommentarene fra pressekonferansen.

Styrene i Eltek og Nera er blitt enige om å søke fusjon mellom de to selskapene. Fusjonsforslaget ble initiert av Eltek og vil bli basert på et bytteforhold som gir Neras aksjonærer én ny aksje i Eltek i bytte for 5,75 aksjer i Nera. Basert på dette bytteforholdet vil aksjonærene i Eltek og Nera ha henholdsvis 60 prosent og 40 prosent av det kombinerte selskapet.

NA24 - din nye næringslivsavis.

På pressekonferansen mandag morgen kom det frem at Eltek-sjef Morten Angelil tok kontakt med Neras Bjørn Olafsson sent onsdag. Ifølge Olafsson var han da på vei til et arrangement i forbindelse med Festspillene i Bergen, og et møte ble derfor først planlagt fredag. I løpet av helgen forhandlet deretter Angelil og Olafsson frem en avtale, og informerte deretter sine styrer.

Angelil påpekte på presentasjonen at bakgrunnen for fusjonen er størrelse og skalerbarhet. Ved å slå seg sammen vil Nera og Eltek få bedre betingelser hos leverandørene og outsourcingspartnerne.

Selskapets nye konsernsjef vil være nåværende konsernsjef i Eltek, Morten Angelil.

Ser gevinster ved fusjon
I meldingen skriver de to selskapene at Elteks virksomhet innen strømforsyning til telekom-sektoren og Neras transmisjonsvirksomhet ventelig kan dra nytte av hverandres salgs- og markedsføringsaktiviteter.

- I alle globale regioner er de fusjonerende selskapenes markedsposisjoner komplementære og kan bli benyttet til å øke salgsinntektene innen begge produktområder. Høyere kombinert omsetning mot hver kunde bør kunne forbedre det kombinerte selskapets strategiske posisjon, skriver selskapet i meldingen.

Det fusjonerte selskapet vil beholde de sterke merkenavnene allerede etablert av de to selskapene i de ulike produktsegmentene.

Det er ingen tvil om at Eltek-siden vil flytte hovedkontoret i det nye selskapet til Drammen, som i dag er Elteks hovedkvarter. Dermed mister bergenserne enda et selskap. Tidligere har Bergensselskapet NextGenTel blitt solgt til svenske TeliaSonera.

Det er heller ingen tvil om at noe av det Angelil vil fokusere på at outsourcing. Dermed spøker det for en del av sammensettingen av produkter, som skjer ved Neras kontorer. Angelil lovte mandag at det ikke vil komme noen "betydelige avsetninger" i forbindelse med fusjonen, og sa videre at effektene fra synergiene vil komme i løpet av "et par kvartaler".

Det ble ikke kommentert størrelsen på synergieffektene på mandagens presentasjon, men dette vil det redegjøres for på et senere tidspunkt. Prosessen med å selge ut Neras virksomhet i Singapore fortsetter.

Nesten 5 milliarder i omsetning
De to selskapene vil kombinert har driftsinntekter på mer enn 4,7 milliarder kroner i 2005, og 45 prosent av dette var fra Europa, Midt-Østen og Afrika. 30 prosent er fra Asia mens 25 prosent fra Nord- og Sør-Amerika.

Den kombinerte veksten fra 2004 til 2005 er på over 18 prosent. Basert på Elteks nåværende aksjekurs vil markedsverdien på det kombinerte selskapet være omkring 4,86 milliarder kroner.

Fusjonsplanen vil bli inngått, forventningsvis, innen utgangen av juni og generalforsamlinger vil bli avholdt i begynnelsen av august, melder selskapene.

- Initiativet er interessant. Det finnes praktisk talt ingen overlapping i de to selskapenes produkttilbud og der er store potensielle muligheter i kundebasen innen Transmisjon og Telecom Power. Vi tror at et felles selskap kan være en varig aktør i de globale telekomutstyrsmarkedene, sskriver konsernsjef Bjørn Olafsson i Nera i meldingen.

- Nera har en sterk produktportefølje og imponerende ingeniørkunnskaper. Det felles selskapet vil ha en enda sterkere tilstedeværelse i markedet og en kombinert produktportefølje som vil skape muligheter for vekst og lønnsomhet, skriver Angelil i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere