Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi 100.000 i skattelette for «svart arbeid»

Regjeringen er godt i gang.

Stortinget (Nettavisen): Nestlederen i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet, vil bli kvitt svart arbeid.

- Det er i private hjem det meste av svart arbeid skjer. Med å gi skattefradrag for arbeid som håndverkerarbeid, barnepass og vaskehjelper, vil det meste bli hvitt, sier Wiborg til Nettavisen.

I tillegg til å få redusert svart arbeid betydelig, vil man få dem som jobber svart i dag, inn på det legale marked med de rettigheter det gir, som ulike trygdeytelser.

- Det er en vinn vinn for alle parter, sier han videre.

50.000 x 2
Det er de såkalte ROT- og ROS-fradragene Wiborg vil innføre.

- Vi ser for oss et fradrag på 50.000 kroner for ROT og 50.000 for ROS, sier Wiborg.

ROT-fradrag går på håndverkerhjelp i hjemmet, mens ROS tar for seg tjenester som vaskehjelp, barnepass og lignende.

- Det har man innført i flere andre land, både i Sverige og Danmark. I Sverige har dette gitt veldig gode resultater, og den totale skatteinngangen har ikke falt som følge av dette. Men man har fått mye mindre svart arbeid, sier Wiborg.

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum skrev onsdag i sin blogg, at arbeidsminister Robert Eriksson må se til Sverige og innføre nettopp det Wiborg ønsker.

LES HER: Lett å vaske bort svarte penger

Stavrum kan få sitt ønske oppfylt raskere enn han kunne tro.

- Vi har hatt en dialog med regjeringen. Dette er noe som det jobbes med. Jeg er litt utålmodig, så jeg har bedt dem raske på, sier Wiborg

Har ikke benyttet seg av svart arbeid
- Vi diskuterer hele tiden i komiteen ulike tiltak mot svart arbeid. Her har vi et konkret forslag som vi vet fungerer. La oss komme igang, fortsetter han.

Ulike undersøkelser viser at mange nordmenn benytter seg av svart arbeid, i visse undersøkelser opptil 50 prosent.

- Har du noengang benyttet deg av svart arbeid?

- Nei, det har jeg faktisk ikke. Jeg tror i hvert fall ikke det. Jeg hadde et mistenkelig tilfelle for mange år siden. Jeg skulle male leiligheten, men da jeg skulle betale, ville de ha betaling kontant. Det nektet jeg, i tillegg til at jeg fikk en kvittering hvor momsen var iberegnet, sier Wiborg.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus