NA24.no

Vil gi amnesti i strandsonen

Foto: Løchen, Per (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Så langt jeg kjenner til er det ingen som har tenkt i disse banene før, sier Frp-politiker.

- Så langt jeg kjenner til er det ingen som har tenkt i disse banene før. Det vi derfor ønsker er å få en juridisk betraktning knyttet til lovligheten av å gi amnesti.

Det sier Dag Eikeland (Frp). Tirsdag kveld presenterte han et brev som i korthet går ut på at man skal gi amnesti i forbindelse med eldre og ulovlige byggetiltak i strandsonen, skriver Aust Agder Blad.

Enklere oppdaget
- Hva er bakgrunnen for dette brevet?

- I Risør er det trolig en del ikke-godkjente byggetiltak i strandsonen. Disse blir enklere oppdaget i våre dager, blant annet fordi moderne teknologi er tatt i bruk. Men ofte er det ikke nødvendigvis eieren av eiendommen som har stått for det ulovlige byggetiltaket. Han eller hun kan være uvitende om at man har gått til innkjøp av et sted der brygga, for å nevne et eksempel, ikke er godkjent.

De borgerlige
- Ligger det med dette brevet et ønske om å gi fritak for alle ulovlige byggetiltak i strandsonen?

- Det ligger i bruken av begrepet amnesti.

Mitt initiativ
- Er det du personlig som står bak brevet, eller er det koalisjonen?

- Det er mitt initiativ, men det er riktig å si at det er de borgerlige som står bak brevet.

- Hvor mange tror du et slikt amnesti vil kunne ha betydning for?

- Det vet jeg ikke. Det kan være fem eller 50. Det som mer viktig er at dagens situasjon er uheldig for flere parter. Ikke bare for den som er eier, men også for kommunens administrasjon. Saker som gjelder ulovlige byggetiltak tar mye tid og legger beslag på store ressurser i kommunen.

Ja-kommune
- Du nevner også Risørs omdømme i brevet?

- Ja, jeg ser på dette som et ledd i å få Risør til å fremstå som en ja-kommune. Der har vi, etter min mening, alle et felles ansvar.

- Tror du ikke nasjonale føringer for vern av strandsonen vil representere en sperre for innføring av amnesti?

Hva som er mulig
- Det kan tenkes, men mye av hensikten med dette brevet er rett og slett å finne fram til hva som er mulig. Vi tror og tenker for mye, uten å vite eksakt hva det er anledning til å gjøre. Derfor ber jeg om en vurdering av hvorvidt et vedtak i hovedutvalget, der vi gir amnesti til hytteeiere som melder fra om ulovlige byggetiltak innen utløpet av året, kan oppfattes som gyldig. Hvis så ikke er tilfellet, ber vi om å få rede på hvilke forutsetninger som må legges til grunn for at et amnesti kan gjøres gjeldende for dem som har gjort et ulovlig byggetiltak, sier Dag Eikeland.

I teknisk hovedutvalg møtte han liten forståelse fra Arbeiderpartiet og Rødt. Erling Stiansen sa det slik:

- Dette har med lovverk å gjøre. Vi kan ikke uten videre gå utenom det. Brevet er for øvrig sendt rådmannen, som ventelig vil ekspedere dette videre til fylkesmannen i nær fremtid.

Les flere nyheter fra Risør hos: Aust Agder Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere