*Nettavisen* Økonomi.

Vil gi «bestevennene» sine skattelette

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Erna vil støtte landets rikeste med 12 milliarder kroner.

12.02.13 15:21

Det blåser en blågulgrønnvind over Norge for tiden og trolig blir Høyre-leder Erna Solberg Norges nye statsminister etter valget i september i år.

Men et vanskelig tema kan stoppe Ernas drøm. Formuesskatten.

Så ille har det blitt, at Høyre innkalte pressen til et avklaringsmøte tirsdag på Høyres Hus.

Skal betale - bare ikke slik
Nå gir hun etter og gir skattelette for Norges aller rikeste.

- Vi mener at formuesskatten har økt betydelig de senere årene. En av grunnene er at de fjernet 80-prosentregelen. Vi mener at vi skal stimulere til å skape trygge arbeidsplasser fremover og de investeringene som gjøres av de rikeste er viktig en sånn sammenheng, sier Erna Solberg til Nettavisen NA24

- De skal betale skatt, og mer enn det vanlige folk bidrar til for vårt samfunn, fortsetter hun.

- Vi har ikke laget et skattesystem for de ti rikeste i Norge. Vi har laget et skattesystem som er godt for norske arbeidsplasser.

Sendt til støttepartnerne
Også rikingene som bidrar med stor pengestøtte til Høyre, har fått en mail om pressemøtet. Der heter det:

«Vi orienterer om dette, fordi vi vet av erfaring at det ikke er utenkelig at noen av dere blir kontaktet av pressen for å kommentere Høyres løsninger i etterkant.

Vi vil søke å sende ut et notat som orienterer om det som blir lagt fram i morgen, men ta gjerne kontakt dersom der er spørsmål.»

Spytter inn i Høyre
At Høyre pleier sine rike støttespillere er ikke rart. Til sammen bidro noen av Norges rikeste, alt fra gamle shippingfamilier til nyrike finansmilliardærer, med mangfoldige millioner i Høyre-kassa.

– Mange av dem som nå får skattelette er noen av de viktigste bidragsyterne til Høyre?

– Nei, de viktigste bidragsyterne til Høyre er de som hver eneste måned betaler 200 kroner i trekk og som gir Høyres organisasjon mellom 6–7 millioner kroner i årlige inntekter. Dette er folk som er opptatt av en annen politikk i Norge, sier Erna.

– Så du vil ikke kommentere det?

– Du har et premiss i spørsmålet som er feil. For det viktigste over tid som gir oss penger er den summen som vi får fra tilhengere som gir små beløp og støtte til oss.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Stein Erik Hagens Canica, ga én million kroner til Høyres Valgfond i 2012. For Stein Erik Hagen vil en lavere formueskatt gi en skattelette på rundt 8,2 millioner kroner årlig. Hagen var i 2011 ligningsført med en formue på nesten 1,4 milliarder kroner.

Datteren Camilla Hagen Sørli vil få en skattelette på nesten tre millioner.

Investor Øystein Stray Spetalen har også åpnet lommeboken for Erna Solberg. Med en formue på 1,6 milliarder kroner får han en skattelette på rundt 9,6 millioner kroner. I 2012 ga Spetalen en halv million til partiet.

Christian Ringnes har gitt like mye i gave til partiet. Eiendomspar er oppført med et bidrag på 500.000 kroner. Får Høyre det som de vil kan Ringnes redusere skatten med rundt 1,5 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Falch, Knut

Bunnfradrag
Minstefradraget er ikke tatt med i beregningene. Bunnfradraget i formueskatten er nå økt fra 750.000 kroner i 2012 til 870.000 kroner til 2013. Andelen skattytere som må betale formuesskatt i 2013, anslås til 16 prosent.

Også shippingfamiler som Høegh og Wilhelmsen har gitt store pengebidrag til Høyre og får store skatteletter av forslaget.

Nettavisen NA24 gjorde en beregning på hva de 10 med størst ligningsformue betalte i skatt i 2011. Til sammen hadde de en samlet ligningsformue på over 50 milliarder kroner og betalte 720 millioner kroner i skatt. Av det utgjorde 580 millioner formuesskatten og resten skatt på utbytte som de trolig tok ut for å betale formuesskatten.

LES HELE SAKEN HER:

– Norges ti rikeste ville blitt nullskattytere

Nå har Høyre gitt etter og kommet med et konkret forsalg som betyr at kun en prosent av de vel 650.000 nordmennene som betaler formuesskatt i dag, vil slippe med Erna som statsminister.

Bunnfradraget økes fra dagens i underkant av en million kroner til mellom 20 og 25 millioner kroner. For de med større formuer reduserer formuesskatten fra 1,1 prosent til 0,5 prosent.

Det betyr at Norges 10 rikeste får en skattelette på godt over 300 millioner kroner som følge av Høyres forslag.

Høyres formuesskat bråk, startet i fjor høst. På spørsmål fra pressen, blant annet Nettavisen NA24, ville ikke Erna Solberg gi et klart svar på om Høyre, hvis de kom til makten, ville fjerne formuesskatten, trolig den mest forhatte skatten blant Norges rikeste.

I forbindelse med «Det Store Intervjuet» sa Erna følgende:

– Så du garanterer nå, hvis du blir statsminister, at formuesskatten forsvinner i løpet av neste stortingsperiode?

– Det vi har sagt, er at vi skal fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, vi skal løfte innslagspunktet og vi har som mål å fjerne hele formuesskatten på sikt, sa Erna.

– Hva vi klarer å få til, vil avhenge av hva økonomien tåler til ethvert tidspunkt. Problemet er at vi belaster bedrifter ved at eierne må svekke bedriften, for å ta ut utbytte til å dekke formuesskatt.

– Har vi råd, tar vi hele, har vi ikke råd, tar vi nesten hele, sa hun videre.

LES «DET STORE INTERVJUET» HER:

ERNA SOLBERG: Erna – Hardcore

Slike uttalelser skuffer mangeårige Høyre-velgjører, Jan Petter Sissener. Investoren forstår ikke at Høyre ikke kan love at de fjerner formuesskatten i løpet av neste stortingsperiode, hvis de vinner valget.

– Det sikreste Ap kan gjøre for å vinne valget, er å si at de fjerner formuesskatten. Høyre-velgerne ville flommet til, mange flere enn de ville mistet til venstresiden, sa Sissener til Nettavisen NA24 mandag.

– Det tror jeg ingen på høyresiden har tenkt på, fortsatte han.

– Så Erna skuffer deg stort?

– Ja, jeg synes hun ikke har vært konkret nok. Hva mener hun egentlig? Hun må slutte og prat rundt grøten. Hun sier hun skal gradvis fjerne den. Hva er det for noe!

– Ingen skal betale mer skatt enn de tjener. Det må vel alle være enige i. Eller? spør Sissener.

– Det som irriterer meg mest med Erna, er at hun snakker så fint om å avskaffe formuesskatten på arbeidende kapital, sa Sissener.

– Jeg har spurt henne, jeg. Hva er arbeidende kapital? For meg, er selv bankinnskudd, arbeidende kapital. Det har med risikoprofil å gjøre. Og hadde ingen hatt bankinnskudd, hadde ikke bankene hatt penger å låne ut og da hadde vi heller ikke hatt noe næringsliv.

– All kapital arbeider, med unntak av hus, hjem og hytter, biler og båter, sa Sissener.

LES SISSENERS ULIKE POLITIKERREFSER HER:

– Lysbakken er helt fjern

– Jens lar seg smøre

– Kleppa hadde fått sparken på dagen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.