NA24.no

Vil gi deg 3900 kroner

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)
Sist oppdatert:
På årets statsbudsjett fikk lavtlønte skattelette på cirka 1000 kroner. Til neste år kan alle få det tredobbelte.

Innføring av bankskatt kan sikre staten så store inntekter at hver enkelt skattebetaler kan få 3.900 kroner i årlig skattelette, sier leder for finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap) til NTB tirsdag.

Micaelsen viser til at Sosialistisk Venstreparti har flagget et forslag om innføring av bankskatt høyt. Han slutter seg nå til SV-forslaget og sier at det ligger i kortene at det vil bli en realitet.

– Jeg synes det er gode grunner til at man også i finanssektoren må betale skatter og avgifter slik som alle andre sektorer gjør. Nå kan det se ut som at vi har noen varianter for en løsning på det, sier Micaelsen til Klassekampen.

En bankskatt vil innebære aktivitetsskatt på bankenes overskudd og lønninger.

Kan komme i 2012
Finansdepartementet bekrefter at en slik skatt kan bli foreslått når statsbudsjettet legges fram neste år.

– Ja, det kan være mulig, det kan praktisk la seg gjøre, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet.

12 milliarder = minst 3600 i skattelette
Det regjeringsnedsatte finanskriseutvalget har beregnet at en slik aktivitetsskatt for banksektoren kan gi 12–13 milliarder kroner ekstra i statskassen årlig.

Med rundt tre millioner skatteytere i Norge, vil hver enkelt dermed få mellom 3.600 og 3.900 kroner mer å rutte med i året, dersom skatten fra bankene fordeles likt på alle skattebetalere.

Tror på dyrere bankgebyrer
Banknæringen har lite til overs for bankskatt. Finansnæringens hovedorganisasjon har uttalt at den vil sende regningen for skatten videre til kundene i form av høyere bankgebyrer.

Høyre er åpen for en slik skatt, men mener at det er uaktuelt å innføre den på egen hånd før EU også har gjort det. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere