NA24.no

Vil gi Fredriksen skattesjokk

Sist oppdatert:
John Fredriksen bor i en av de dyreste boligene i Storbritannia. Det kan koste Norges rikeste skatteflyktning dyrt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

John Fredriksen kjøpte huset med Londons største hage i 2001 for en halv milliard, men siden 2001 har boligverdien eksplodert. For nesten to år siden tilbød Chelsea-eier Roman Abramovitsj nesten en milliard kroner for Fredriksens luksusvilla i fasjonable Chelsea. Nå er det kommet et forslag som gjør at boligen kan koste Fredriksen mer.

NA24 - din næringslivsavis

- Storbritannia burde øke skattene til mennesker som bor i de dyreste boligene, fastslår en undersøkelse bestilt av Storbritannias finansminister Gordon Brown, ifølge Bloomberg.

- Takser på nytt
Undersøkelsen stiller spørsmål om når regjeringen vil starte å taksere eiendommer på nytt. Det vurderes at tiden er overmoden, og med ny taksering vil flere personer få et høyere skattenivå.

- Dersom regjeringen foretar ny taksering, så vil mennesker få høyere skatteregninger. Dette er et politisk valg, fordi sentrale myndigheter vil få skylden for de økte regningene, sier Colin Copus foreleser hos University of Birmingham, ifølge Bloomberg.

- Noen vil betale mer
For å regne ut boligskatten blir boliger nå satt i åtte kategorier, A til H. Skatten for en bolig i toppkategorien H tilsvarer i øyeblikket tre ganger regningen for de billigste boligene i kategori A.

Michael Lyons, som står bak rapporten, foreslår å utvide skalaen med en ny kategori i begge ender.

- Det er ikke et spørsmål om høyere skatter. Det er noen som vil betale mer, mens andre vil betale mindre, sier Lyons til BBC Radio 4, ifølge Bloomberg.

Priseksplosjon
Boligprisene har, i likhet med i Norge, eksplodert i Storbritannia de siste årene. I perioden 1993-4 til 2005 klatret prisene med 187 prosent, men flere steder økte de mer enn dette, ifølge Bloomberg. Områder som Chelsea, der John Fredriksen, holder hus, klatret med 62 prosent i 2006, ifølge boligsiden Rightmove.

Men det spørs om myndighetene er villige til å gjennomføre skatteøkningene. Flere ministere har nemlig utsatt planlagte forsøk på å gi innbyggernes boliger ny takst etter kritikk om at de som eier boliger må betale mer.

Lyons har i tre år undersøkt saken for finansdepartementet og rapporten hans har blitt utsatt to ganger på myndighetenes anbefaling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere