NA24.no

Vil gi gratis nettilgang på reise

Sist oppdatert:
Nett-bjellekuene Google og Skype går inn med penger i et nytt prosjekt som vil gi deg gratis nettilgang når du reiser - mot at du deler din egen tilgang.

Det er det spanske selskapet Fon som melder at søkegiganten Google, nettelefonselskapet Skype og to ventureselskaper, Sequoia Capital og Index Ventures, har gått inn med 18 millioner euro i Fon.

Fon jobber med en ambisiøs plan for å gjøre trådløs nettilgang mye mer utbredt enn i dag.

I dag kan du koble deg opp mot internett via trådløse soner på flyplasser, hoteller og lignende. Du må som regel betale, og det er fortsatt relativt små områder som er dekket.

Fons plan er å lage et spleiselag: Hvis du deler din trådløse nettilgang med andre Fon-brukere, får du selv tilgang til de andre brukernes soner.

Store planer, utfordringer på veien
Fon håper å bli verdens største nett av slike soner allerede i år og ha en million soner i løpet av fire år. Det er rundt 30 ganger større enn de mest omfattende nettene i dag.

Fons gründer, Martin Varsavsky, er ingen hvemsomhelst. Han startet Spanias nest største portal Ya.com, samt teleoperatøren Jazztel.

Men problemfri blir Fons fremdrift neppe, for i dag bryter Fons modell med betingelsene til så godt som alle nettilbydere, som ikke tillater denne typen deling av tilgang.

Fon har imidlertid oppnådd avtaler med to tilbydere så langt, Speakeasy i USA og Glocalnet i Sverige.

Eget utstyr
Som Fon-medlem må du installere en spesiell ruter og programvare fra Fon. Dette skal dele trafikken i to - en åpen del og en privat. Den åpne delen skal aldri legge beslag på mer enn 50 prosent av båndbredden.

Det skal også bli mulig for utenforstående å logge seg på en Fon-sone, men da vil det koste penger.

Du kan lese mer om Fon her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere