*Nettavisen* Økonomi.

Vil gi lavtlønte 1.950 kroner mer

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

LO Stat og YS vil ha mer til lavtlønte i bedrifter som Posten, NSB og helseforetakene.

05.04.11 21:32

LO Stat og YS krever et generelt tillegg på 3.900 kroner i året til alle i årets mellomoppgjør i Spekter-området. I tillegg kreves det et lavlønnstillegg på 1.950 kroner til de som tjener 340.715 kroner i året eller mindre.

De sentrale såkalte A-delsforhandlingene som startet med kravoverlevering mandag vil danne grunnlaget for de videre forhandlingene ute i hver enkelt virksomhet (B-delen). De økonomiske kravene i denne andre fasen vil være forskjellige fra virksomhet til virksomhet.

LO Stats medlemsforbund har 53.000 medlemmer i Spekters område (tidligere Navo). Både NSB, Posten, Avinor, NRK og helseforetakene er med her.

LO og NHO ble torsdag enige i årets mellomoppgjør. Resultatet ble et tillegg på to kroner i timen for alle (ca 4.000 per år) og et ekstra lavlønnstillegg på en krone timen.

Industrien rykker fra
Forhandlingsleder Eivind Gran i LO Stat konstaterer at det etter fjorårets hovedoppgjør er en dårligere utvikling i Spekter-området sammenlignet med funksjonærer og arbeideres lønnsutvikling i de såkalte frontfagene i industrien. Dette er derfor ventet å bli et tema i B-delsforhandlingene.

- Spekter er et område med ulike tariffmessige utfordringer, noe som naturligvis også vil vise seg når forhandlingene flyttes ut i virksomhetene. Men i første omgang er vi opptatt av å gjennomføre A-delsforhandlinger som gir et godt grunnlag for det videre løpet, sier Gran.

Det stilles også krav knyttet til blant annet likestilling og livslang læring. LO Stat vil også holde lederne i ørene og har som forutsetning at den samlede lønnsveksten skal være normgivende både for ledere og andre i bedriftene.

Godt grunnlag
YS Spekter leverte sine krav sammen med LO Stat i de sentrale forhandlingene i årets mellomoppgjør, og lønnskravene er altså de samme.

- De sentrale forhandlingene i Spekter-området har tradisjon for å gå relativt greit unna i mellomoppgjør. Resultatet fra YS/NHO-oppgjøret har lagt et godt grunnlag for dette, sier leder Ingerid Bjercke i YS Spekter.

Hun understreker også behovet for aktiv handling knyttet til likelønn.

- YS Spekter krever også en styrking av kompetanseutvikling og uttelling for kompetanse, samt tilrettelegging for lærlinger i Spekter-virksomhetene, sier Bjercke.

YS Spekter organiserer ca 15.000 medlemmer i Delta, Farmasiforbundet, Parat, Bibliotekarforbundet og en rekke andre forbund.

I stat og kommune for øvrig leveres kravene 27. april, med forhandlingsfrist natt til 1. mai. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag