*Nettavisen* Økonomi.

Vil granske bankene

Ben bernanke sentralbanksjef i USA. Foto: MATTHEW CAVANAUGH (EPA)

USAs sentralbank vil på nytt gå de største bankene etter sømmene.

20.11.09 15:15

Store banker som Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America og Citigroup kan vente seg å bli gjenstand for nye undersøkelser fra Federal Reserve.

NA24 – din næringslivsavis

Bloomberg siterer kilder som skal ha kjennskap til at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kommer til å øke innsatsen for pålegge de største bankene i USA til å tåle at eventuelle nye bobler sprekker.

Inflasjonen
Finansnettstedet skriver at ansatte ved Federal Reserve skal undersøke om bankene har nok kapital til å tåle risikoen de tar. Flere av svarene de er ute etter er om bankene har god nok kjennskap til styrken til motpartene og om risikomanagerne har autoritet til å påvirke måten bankene jobber på.

Årsaken skal være at senator Christopher Dodd og flere andre tillitsvalgte i USA kritiserer den amerikanske sentralbanken for ikke å gjøre nok for å hindre at lånestandardene svekkes.

I det siste har flere anerkjente eksperter kritisert sentralbankene og myndighetene for å legge grunnlaget for at det skal dannes nye bobler innen en rekke markeder. Rekordlave renter og en rekke milliarder blir pøst inn i markedene for å stimulere økonomien til videre vekst. Det har skapt en kraftig oppgang for enkelte eiendeler, og frykten er at dette vil dra opp inflasjonen. Skeptikerne frykter at inflasjonen vil bli dratt kraftig opp.

Les mer: Advarer mot Kina-boble

Blant dem som advarer mot faren for nye bobler er Bill Gross i Pacific Investment Management . Han driver verdens største obligasjonsfond og frykter at folk nå tar for mye risiko siden rentene ligger for lavt.

Spiser opp pengene
Inflasjon ute av kontroll vil skape svært negative virkninger for økonomien på sikt, og vil senere tvinge fram kraftige skyts fra sentralbankene. De lave rentene sørger også for at avkastningen på enkelte andre eiendeler blir elendige. Ikke minst innskudd i bankene, og det tvinger folk til å ta risiko for at inflasjonen ikke skal redusere verdien av pengene.

Da Lehman Brothers gikk konkurs i fjor høst fikk Bill Gross panikk. Han ringte sin kone og ba henne om å ta ut pengene de hadde hos to banker. Frykten var at flere banker ville kollapse.

For å illustrere situasjonen slik den var siterer han en enkel amerikaner ved navn Will Rogers.

- Jeg er ikke så bekymret for avkastningene på pengene mine som jeg er bekymret for pengene mine.

Gross skriver i sin siste oppdatering til kundene at det nå er på tide å investere i trygge kraftselskaper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.