Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha 10 års mobilgaranti

Grønn Ungdom mener du bør beholde mobiltelefonen i minst ti år. De vil ha minst ti års garanti på all elektronikk.

Det har den siste tiden vært mye oppstyr rundt at Nokia nekter å gi mobilbrukere fem års reklamasjonsrett på mobiltelefoner. Det har nå ført til at selskapet nå trekkes til retten.

Vil ha minst ti års garanti
Grønn ungdom mener at både to og fem års reklamasjon på en mobiltelefon er alt for lite. Ungdomspartiet raser mot det de mener er miljøfientlig bruk-og-kast-holdninger, og vil ha minimum ti års garanti på alle elektroniske varer.

Ifølge Grønn Ungdom genererer produksjonen av én mobiltelefon rundt 75 kilo søppel, og i 2005 ble det solgt rundt 2,35 millioner mobiltelefoner i Norge.

175.000 tonn søppel
- Salget av nye mobiltelefoner i Norge i 2005 genererte over 175.000 tonn søppel, påpeker talsperson Sondre Båtstrand i Grønn Ungdom i en pressemelding.

Båtstrand har selv en seks år gammel mobiltelefon og ser ingen grunn til å bytte den ut enda.

- Vi vil styrke retten til garanti, slik at fokus går tilbake til god kvalitet på produkter, i motsetning til billigst mulig produkter med dårlig holdbarhet. Garantien må være på minst 10 år på elektroniske varer, skriver Grønn Ungdom i pressemeldingen.

- Det er en utopi
Ifølge administrerende direktør i Elektro- og elektronikkbransjen, Synnøve Bjørke, har Grønn Ungdom misforstått helt.

- Diskusjonen står ikke om ti års garanti, men derimot om det skal være to eller fem års reklamasjonsrett, sier Bjørke.

Reklamasjon er en rett loven gir deg, mens garanti er noe produsentene kan gi i tillegg. Utspillet til ungdomspartiet bare rister hun på hodet av.

- Det er helt urealistisk, det er nesten som om man ikke kan diskutere det en gang. Det blir nærmest en utopi, sier Bjørke til TV 2 Nettavisen.

- All elektronikk går i stykker
- Det er viktig å forstå at all elektronikk går i stykker. Tar du mobiltelefonen og legger den på hylla, da holder den i kjempemange år. Men jeg kan ikke se for meg en mobil som vi har i dag som kan holde i 10 år i vanlig bruk. Mobilene mener vi holder i rundt fire år. Jeg kan nesten ikke se for meg de mobiltelefonene vi skulle lage om de skulle holde i ti år, sier Bjørke.

Bjørke mener utspillet til Grønn Ungdom er helt feilrettet, og mener det er langt mer viktig å fokusere på gjenvinning av gamle produkter.

- Vi er i verdensklasse
- Elektronikkbransjen i Norge samler inn 13-14 kilo per innbygger i året, og er en av verdens beste land på å samle inn elektronisk rot. EU-kravet er 4 kilo per innbygger. Mobiler og annen elektronikk kvernes opp og metallet sorteres og gjenbrukes, sier Bjørke.

Bjørke er også skeptisk til tallene som ungdomspartiet opererer med.

- Jeg vil gjerne se et skikkelig regnestykke som viser at det genereres 75 kilo søppel i produksjonen av én mobil, sier Bjørke.

- Må være lov å komme med nye innspill
- Det må vel være mulig å komme med nye innspill som sprenger grensene i den eksisterende debatten, sier Sondre Båtstrand til TV 2 Nettavisen som svar til Elektronikkbransjen.

Båtstrand er enig med Bjørke om at gjenvinning er viktig, men at vi først og fremst må se på den totale avfallsmengden. Han mener også at det ikke er noen umulighet med mobiltelefoner som holder i ti år.

- Vi må ikke undervurdere bransjen, og myndighetene bør tvinge frem en utvikling med fokus på holdbarhet og kvalitet, sier Båtstrand.

Båtstrand forteller samtidig at kilden for påstanden om 75 kilo avfall mobiltelefon er et foredrag av Jean-Pierre Hannequart, direktør i BIM - Brussels institute for environmental management, holdt i Wien i oktober 2002 på kongressen «Avoiding municipal waste».

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken