NA24.no

Vil ha 60.000 nye boliger i Oslo

Sist oppdatert:
- Vi må bare tørre å bygge høyt nok og tett nok, sier byråd for byutvikling.

Bråstans i nyboligsalget og brems i boligbyggingen til tross, byråden for byutvikling vil ha 60.000 nye boliger i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

Innen 2025 har Oslo planlagt boliger for 110.000 nye innbyggere.

- Høyt og tett
Det må bare bygges høyt nok og tett nok.

- Vi har vist at det er nok plass til å bygge boliger til 110.000 mennesker innen 2025. Da må bystyret tørre å bygge høyt nok og tett nok, sier byråd Merete Agerbak-Jensen (H) til NA24.

Allerede har byen blitt kraftig fortettet. 55,9 prosent av byens boligbygging har skjedd i indre by. Over 40 prosent av boligmassen i hovedstaden er idag i indre by - og mer skal det bli: Ifølge planene for Oslo mot 2025 er det plass til 80.000 boliger i Oslo, og 40.000 av disse skal ligge i indre by. Men behovet er i utgangspunktet 60.000.

Over 3000 nye boliger per år
Ifølge Prognosesenteret beregnes det rundt 2 personer per boligenhet. Det betyr at det må bygges over 3000 boliger i Oslo hvert år de neste 16-17 år, dersom vi tar utgangspunkt i behovet for 60.000 nye boliger.

Måten byråden løser utfordringen på, for markagrensen skal ikke røres, er å fortette og forhøye ved knutepunkter og å bygge ut der det tidligere har vært næring.

- Lar seg gjøre
Det skal med andre ord bygges på Filipstad, Tjuvholmen, Bjørvika, Ensjø, Løren, Bryn, Grefsen og Holtet. Til sammen lover Agerbak-Jensen at dette blir nok boliger til alle de nye hovedstadsinnvånerne.

- Alle beregninger viser at dette skal la seg gjøre uten å ødelegge byen og uten å ødelegge den grønne profilen. Det skal bygges ved knutepunkter og der det tidligere har vært næringsområder, sier Agerbak-Jensen.

Ingen kriseplan
Fra 1960 til 2006 ble det bygget i snitt 3100 boliger i Oslo i året. I år spår Prognosesenteret at det blir igangsatt 2500 boliger i hele Osloområdet. Dette er med andre ord langt under snittet og under det som må bygges for at boligbehovet skal dekkes i hovedstaden.

Når det gjelder utfordringene med brems i boligbyggingen har byråden ingen plan:

- Vi kan ikke bygge boligene. Vi kan tilrettelegge, sier Agerbak-Jensen. Hun regner med at markedet løser denne delen av kaken.

Selv om boligproblemet likevel skulle løses, ved at markedet snur før 2025, har Oslo kommune fortsatt utfordringer når det gjelder flere skoler og barnehager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere