NA24.no

Vil ha europeisk finansreform

OECD vil reformere finansmarkedene.

Den siste tidens turbulens i finansmarkedene gjør at finansmarkedskomiteen i OECD vil endre det finansielle systemet og dets reguleringer.

NA24 - din næringslivsavis

Komiteen avholdt mandag og tirsdag sitt halvårlige møte, og ser nå på mulige endringer slik at markedet raskere kan hente seg inn igjen etter urolighetene.

Virkningene etter subprimekrisen har så langt vært dramatiske. Banker har måttet nedskrive sine verdier og kredittilgangen har skrumpet inn. I 2007 estimerte OECD tapene som følge av subprimekrisen til å være 300 milliarder dollar, eller nærmere 1500 milliarder kroner. Siden den gang har estimater basert på markedspriser blitt usikre. OECD har derfor, i en ny rapport, brukt en annen metode for å beregne tapene.

Store tap
Tapsestimatene fra OECD er nå på 422 milliarder dollar, eller 2110 milliarder kroner. Estimatene er her basert på at ved tvangssalg av boliger vil 40 prosent av lånene tilbakebetales.

Organisasjonen forespeiler at en tredjedel av disse tapene, 139 milliarder dollar, vil havne i europeiske hender. Store deler må tas av forsikringsselskapene, men andre finansinstitusjoner vil også bli rammet. Hvis de i tillegg opplever begrenset kredittilgang, vil konsekvensene kunne bli betydelige. Det er på bakgrunn av dette at organisasjonen ønsker å legge mer til rette for at markedene kan hente seg inn igjen.

- Minner om Asia-krisen
OECD nevner også et problem som er mer spesielt for det europeiske banksystemet, eksponeringen mot østeuropeiske banker. Landene har faste valutakurser og låner i utenlandsk valuta. Nå øker inflasjonsraten, og det kan skape problemer for fastkursene.

- Situasjonen minner om Asia-krisen på slutten av 90-tallet, mener komiteen.

Nytt rammeverk
Generaldirektør i det østerrikske finansdepartement, Thomas Wieser, mener at det «regulatoriske rammeverket reflekterer den enkle verdenen før globalisering».

- Vi har behov for å sikre et kooperativt rammeverk for finansielle markeder som tar hensyn til nye realiteter, og fremmer stabilitet, samtidig som effisiens beholdes, sa Wieser på møtet.

Når det gjelder konkrete tiltak var det lite som kom frem. Viktigheten av designet på forsikring av bankinnskudd ble tatt opp. Komiteen slår et slag for at det bør jobbes med å øke forståelsen for hvor store begrensninger det er på slike tiltak, og hvor lang tid det tar å få igjen pengene om banken skulle gå dukken.

Usikre investorer
Komiteen møtte også aktører fra det private næringsliv under dens halvårlige samling, og deres syn på markedsutsiktene var preget av stor usikkerhet. Investorene estimerte at det ville ta 12 til 18 måneder før markedene hadde hentet seg inn igjen. OECD ser nå på muligheter for at investeringslysten kan komme raskere tilbake.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere