NA24.no

Vil ha G7-press på oljeprisen

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Frankrike vil nå ha G7-landene på banen for å stoppe oljeprisoppgangen.

Den franske finansministeren Christine Lagarde varslet tirsdag at hun vil be de andre G7-landene om å etablere en samlet front i et forsøk på å presse de oljeproduserende landen til å øke produksjonen for å få ned den historisk høye oljeprisen.

NA24 - din næringslivsavis

G7-gruppen består av syv av de rikeste landene i verden; Frankrike, Storbritannia, Italia, USA, Japan, Tyskland og Canada.

- Vi kan ikke for alltid være i et markedssystem hvor prisene på permanent basis stiger til fordel for produsentene, som bygger opp store oljeinntekter, sa Lagarde i dag melder nyhetsbyrået AFP.

Utspillet kommer etter store protester blant annet fra franske fiskere som har blokkert havner, drivstoffdepoter og marinaer de siste tre ukene.

Lagarde sier også tirsdag at hun vil be G20-gruppen av vekstland om å bli med i arbeid for å få ned oljeprisen.

Samtidig med det franske utspillet i dag så varslet Japan i dag at de vil ta opp oljeprisspørsmålet i forbindelse med at energiministrene i G8-landene skal møtes i Japan i begynnelsen av juni. G8-gruppen har de samme medlemslandene som i G7 pluss den store oljeprodusenten Russland.

OPEC hvis medlemmer kontrollerer omkring 40 prosent av verdens oljeproduksjon, har i det siste lagt skylden for den heftige oljeprisoppgangen op den svake dollaren og økt spekulasjon. De fremholder at det nok olje i markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere