NA24.no

Vil ha gull tilbake i manesjen

Foto: EVERETT KENNEDY BROWN (Scanpix)
Sist oppdatert:
Bør G-20 landene ta initaitiv til et nytt valutasystem med gull som fellesnevner?

Det mener ihvertfall Robert Zoellick, administrerende direktør i Verdensbanken.

Selv om lærebøkene sier at gull er den gamle valutaen, bruker markedene idag gull som en alternativ monetær tilgang til markedene, skriver FT.com

Et selvsagt emne når G-20 landene møtes i Sør-Korea denn uken, er den pågående valutakrigen. Kina holder sin valuta kunstig lavt, resten av verden ser gjerne at de slipper yuanen fritt i markedet. Tonen mellom de involverte partene er ikke bare hyggelig lenger.

Dagen valutasystem med flytende valutaer, av Zoellick kalt Bretton Woods II, har eksistert siden 1971 da det faste valutakurssystemet, Bretton Woods, brøt sammen.

Ifølge Zoellick er det nå på tide med et nytt system igjen. Ifølge ft.com skisserer Zoellick et system som omfatter dollaren, pundet, euroen, yenen og den kinesiske yuanen, der styrkeforholdene mellom valutaene gjenspeiler de økonomiske forholdene i landene. Men han stopper ikke der.

Zoellick mener også at gullet skal spille en viktig rolle som referansepunkt for markedenes forventninger til inflasjon, deflasjon og fremtidige valutakursbevegelser.

Samtidig påpeker Zoellick at G-20 landene Har et felles ansvar for den globale økonomiske veksten. Ifølge han selv, sitter han på flere forslag med adresse til G-20 landene.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere