NA24.no

Vil ha mer åpen grense

Sist oppdatert:
Regjeringen jobber for en mer åpen grense mot Russland. Dagens visumregler gjør det vanskelig for russere å komme til Norge for å handle.

- Dagens regler og system er de største hindringer for bedre økonomisk samarbeid, sier statssekretær Kjetil Skogrand i Utenriksdepartementet til Aftenposten.

Nedgang
I 2005 passerte 107 000 personer Storskog grensestasjon mellom Norge og Russland. Dette er en svak nedgang i forhold til 2004.

Mange russere som besøker Kirkenes vil handle. Men norske myndigheter krever at russere er invitert av nordmenn for å komme.

En meningsmåling foretatt av Barentssekretariatet i Murmansk viser at 70 prosent av fylkets 880 000 innbyggere kunne tenke seg å besøke Kirkenes dersom visumreglene var enklere. 20 prosent oppgir at de har vært i Kirkenes i løpet av de siste årene.

Venter på EU
Det er imidlertid uklart når regelverket kan bli forenklet.

- I første omgang venter vi på forhandlinger som nå pågår mellom Russland og EU. Når det er klart, vil vi forsøke å få til en lignende avtale, sier Skogrand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere