NA24.no

Vil ha mindre olje

Det internasjonale energibyrået IEA kutter på nytt i sine oljeetterspørselsprognoser.

Les NA24 på mobil

Det går frem av den månedlige markedsrapporten til IEA som er OECDs energiovervåkere.

IEA kutter etterspørselsveksten i år med heftige 100.000 fat etter å ha trimmet etterspørselen for 2006 en rekke ganger siden de kom med de første estimatene i juli i fjor. Etter dagens kutt er etterspørselen ned på nytt bunnivå med rett over en million fat per dag i ventet vekst. Snitt etterspørselen for 2006 er nå ventet å ende på 84,68 millioner fat per dag.

NA24 - din næringslivsavis

IEA senker ikke sin vekstprognose for verdensøkonomien i rapporten, men peker på at risikoen tilknyttet vekstprognosene har økt og det har også økt risikoen i oljeestimatene.

Justerer ned
Etterspørselsestimatet for 2007 justeres ned med hele 160.000 fat per dag til 1,54 millioner fat. Det gir en snittetterspørsel neste år på 86,22 millioner fat per dag.

De største kuttene for inneværende år ligger i tredje kvartal, hvor etterspørselen er kuttet med 400.000 fat per dag. Det er spesielt Mexico som har vist en overraskende svak etterspørsel i perioden. Når det gjelder OECD-området så ser IEA en flat etterspørsel i 2006 sammenlignet med 2005, etter å ha revidert ned etterspørselsestimatene for Nord-Amerika.

Energibyrået ser imidlertid ikke bare nedside i estimatene, og legger til grunn at det er en reell mulighet for en oppjustering.

Mindre OPEC-olje
I takt med fallende etterspørselsvekst, kutter også IEA behovet for olje fra medlemmene i Organisasjonen av Oljeeksporterende land (Opec). Det såkalte Call-on-Opec er for tredje kvartal redusert med 400.000 fat per dag til 28,7 millioner fat.

OPEC har posisjonen som verdens svingprodusenter. IEA mener OPEC nå besitter en utnyttbar reservekapasitet på 1,68 millioner fat per dag. Det er en nedjustering. OPEC produserte i august 30 millioner fat per dag, ned 270.000 fat per dag fra måneden før.

Når det gjelder utsiktene til økt oljeproduksjon neste år, ser IEA nå en økning i non-OPECs produksjon på 1,8 millioner fat pr. dag. Det er en reduksjon på 80.000 fat per dag til 52,8 millioner fat per dag i snitt for 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere