Vil ha nytt rentesjokk

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Økonom frykter 150.000 kan bli arbeidsledige dersom ikke Norges Bank kutter renten kraftig.

12.03.09 19:45

I desember kuttet Norges Bank renten med 1,75 prosentpoeng etter å ha lest rapporten fra sitt regionale nettverk.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag kom den nyeste rapporten fra det regionale nettverket. I rapporten skriver Norges Bank at produksjonen fortsetter å falle med om lag samme styrke som i forrige periode, og at det er fall i nesten alle næringer.

Den bekrefter dermed at norsk økonomi er inne i en nedtur som ikke ser ut til å stoppe med det aller første.

Vil ha rentesjokk
- Jeg mener dagens rapport var som ventet, og den bekrefter at vi har bruk for et solid rentekutt fra Norges Bank, sier Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Terragruppen, til NA24.

Andreassen vil nå ha et nytt rentesjokk fra sentralbanksjef Svein Gjedrem på neste rentemøte, som er i slutten av mars.

- Det vi ser er at det i de fleste produksjonsbedrifter blir opparbeidet ledig produksjonskapasitet. Når dette skjer i et marked som er preget av stigende arbeidsledighet, kan vi ikke forvente at dette snur med det første. Kanskje får vi ikke en bedring i ledigheten før i 2011, spår Andreassen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Frykter 150.000 ledige
Han har tidligere anslått at arbeidsledigheten i Norge kan nå skyhøye 150.000, og mener et stort rentekutt er nødvendig for å unngå å havne der nå.

- Jeg håper Norges Bank nå benytter muligheten og kutter renten med 1 prosentpoeng. Skal vi hindre 150.000 ledige må vi bryte den negative spiralen vi er inne i nå, og jeg ser ingen grunn til å vente til i høst med å kutte renten ned til de nivåene de fleste tror vi lander på, sier Andreassen.

- Selv med en styringsrente på 1,5 prosent, slik det da vil bli, vil vi se at bedriftene må betale mer enn 5 prosent for å låne penger, sier Andreassen.

Han påpeker også at rapporten fra Norges Bank nå viser at samtlige regioner svekkes, og mener dette er en forverring fra desember, da det tross alt var noen lyspunkter å skimte.

Møter motbør
Imidlertid møter Andreassens synspunkt motbør. First-økonom Bjørn-Roger Wilhelmsen kaller rapporten bedre enn fryktet, og mener Norges Bank sannsynligvis nøyer seg med et rentekutt på 0,25 prosent basert på informasjonen som fremkommer her.

- Bedriftene rapporterer om en fortsatt nedgang, og vi vil fortsatt se at norsk økonomi faller videre, men i det minste ser vi at situasjonen er i ferd med å stabilisere seg, sier Wilhelmsen til NA24.

- Situasjonen er fortsatt alvorlig for norsk økonomi, og det er for tidlig å vente en vekst. Men jeg tror Norges Bank ser på denne rapporten som betryggende i og med at nedturen ikke forsterker seg, og forventer dermed et rentekutt på 0,25 prosentpoeng både i mars og på hvert av de to neste rentemøtene, fortsetter First-økonomen.

Tror på halvparten
DnB Nor Markets er litt mer negative, men ser likevel for seg et rentekutt som er langt mindre enn Andreassen.

- Rapporten tegner et gjennomgående svakt bilde og lyspunktene er få. Vi ble noe overrasket på den negative siden, spesielt i lys av at de norske nøkkeltallene ikke har vært så svake. Det er også mye som tyder på at Norges Bank slipper å bekymre seg for inflasjonen fremover, da bedriftene venter en lønnsvekst for 2009 litt i overkant av 3,5 prosent og en rekke bedrifter venter avtakende prisvekst, skriver Maren Romstad, analytiker i DnB Nor Markets i en oppdatering.

- Vi tror Norges Bank vil sette ned renten med 50 basispunkter ved neste møte, skrives det videre.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 19.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag