Vil ha private i barnevernet

Foto: (Scanpix)

Senterpartiets Christina Ramsøy vil slippe flere private aktører inn.

15.11.10 15:32

Oslo (ANB): - Vi bør avvikle en del statlige barnevernsinstitusjoner og i stedet satse på flere private aktører, sier stortingsrepresentant Christina Ramsøy til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- På den måten kan vi øke mangfoldet i barnevernstilbudet, sier Sp-talskvinnen og poengterer at barnets beste må ligge til grunn for barnevernet slik at det blir riktige tiltak overfor hvert enkelt barn.

Hun går i rette med gjeldende politikk hvor departementet legger opp til å sikre bedre kapasitetsutnyttelse i de statlige institusjonene for å spare penger.

Barnets beste
- Dagens politikk er ikke til barnets beste. Samtidig blir det enda flere ledige plasser ved private institusjoner, og mange av disse blir dermed tvunget til å avvikle virksomheten. Jeg mener at vi derimot må redusere tallet på statlige plasser og så fylle opp de private institusjonene i stedet, sier Ramsøy.

- Vil du satse på kommersielle private aktører eller de ideelle private?

- Jeg er skeptisk til de store kommersielle aktørene og vil derfor prioritere de ideelle private. Det kan vi gjøre gjennom en utlysning direkte rettet mot de ideelle, sier Ramsøy.

1.850 plasser
De ferskeste tallene fra Statistisk sentralbyrå forteller at det er 1.850 institusjonsplasser for barnevernsbarn her i landet. 720 av disse er statlige, 352 er ideelle private plasser, mens 679 er andre private plasser. I tillegg har Oslo 99 plasser.

- Det er viktig at vi har et mangfold av barnevernsinstitusjoner, slik at vi får et tilbud som er tilpasset de barna som trenger hjelp, sier hun.

- I dag kan det virke som at statlige institusjoner blir prioritert foran private ved at målet er å fylle opp «egne» plasser først, sier Sp-talskvinnen.

Flere fosterhjem
Ramsøy sier målet er at så mange som mulig skal få plass i fosterhjem, men noen vil måtte ha behov for tilbud på institusjon.

- Nå skal vi ha en evaluering av barnevernet. Det gjelder også institusjonstilbudet. Da må vi i framtiden bygge ned statlige institusjoner for å gi plass til flere private, og for å bevare og øke mangfoldet i tilbudet, sier Christina Ramsøy. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.