NA24.no

Vil ha slutt på forskjellsbehandling

(Scanpix)
Sist oppdatert:
I 40 år har nordlendinger fått momsfritak på strøm på tvilsomt grunnlag.

I 1969 ble det innført momsfritak på strøm i Nord-Norge, begrunnet med kaldere temperaturer i nord.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Nationen viser statistikk fra Meteorologisk institutt at dette ikke er tilfellet. Nærheten til kysten betyr at den varmeste Nordlandskommunen har en gjennomsnittstemperatur på kun 1,1 minusgrader i januar, mens temperaturen i det indre østland gjerne kan komme ned i under 40 minus, med gjennomsnittstemperaturer på godt under minus 10.

- Underlig avlesning
– Noen må ha lest klimakartet på en veldig underlig måte en gang i tiden, sier Trysil-ordfører og Ap-medlem Ole Martin Norderhaug til avisen.

Norderhaug og Senterpartiets Erling Aas Eng, ordfører i Tolga har begge sett seg lei på denne forskjellsbehandlingen og ber Stortinget om å få lignende fritak som kommunene i nord.

- Urimelig
– Vi har en langt strengere vinter enn mange steder i nord. Og strømutgiftene blir deretter. Da er det urimelig at de har dette fritaket og ikke vi, sier Aas-Eng til Nationen.

Den siste tiden har ekstreme utslag i strømprisen fått mye oppmerksomhet. Problemer med levering fra svensk kjernekraft sendte fredag morgen opp spotprisen på strøm opp til hele 8,20 kroner, mot et normalnivå på 30-40 øre. Dette ble for mye for blant annet tremasseprodusenten Södra Cell i Follafoss i Nord-Trøndelag, som måtte ty til produksjonsstans.

Les mer: Strømsjokket stanset fabrikk i Trøndelag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere