Vil ha Spetalen inn i oljefondet

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

- I dag sitter det stort sett politikere og kirketjenere der, og da blir det ikke mye til avkastning, sier milliardæren.

28.05.13 21:32

Formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Himanshu Gulati, tar nå til orde for å få flere profesjonelle investorer inn i forvaltningen av oljefondet.

Det var investor Jan Petter Sissener som fikk han på tanken.

- Sissener satte debatten i gang da han nylig på sin blogg hos Nettavisen tok til orde for å bruke øks på oljefondet og endre måten man investerer oljeformuen på. Tidligere har også investor Øystein Stray Spetalen vært svært kritisk til oljefondets forvaltning, sier Gulati.

- Få inn folk som Sissener eller Spetalen. De tør å tenke kritisk og nytt, og de er ikke nikkedukker for en ukritisk ensidig forvaltning som bare investerer på usikre børser og utenlandske markeder, fortsetter Gulati.

Trekker frem flere kandidater
Spetalen takker for tilliten, men har ikke noen planer om noe verv i fondet.

- Jeg har ikke som mål å sitte i styret til oljefondet, men det fins mange dyktige folk som burde blitt spurt, sier Spetalen til Nettavisen NA24.

- Tor OlavTrøim, Tom Vidar Rygh, Hugo Maurstad og ikke minst Jens P. Heyerdahl for å nevne noen. Hvorfor er ikke de spurt?

Han synes det er merkelig at ikke staten har knyttet til seg slike personer.

- I dag sitter det stort sett politikere og kirketjenere, og da blir det ikke mye til avkastning, sier Spetalen.

- Persona non grata
Spetalen har tidligere gått kraftig ut mot forvaltningen.

- Nå putter en i stedet pengene i andre forvalteres hender og lar de bygge sin egen kompetanse. De driver ikke med eiermakt, og det er grunnen til at jeg ikke har tro på den avkastningsprofilen som oljefondet driver, har investoren sagt til Dagens Næringsliv.

Han har også ment at han kun hadde trengt én dag på å avsløre «løgnen» om oljefondet.

- Jeg er «persona non grata» i oljefondet, sa Spetalen.

- Går glipp av milliarder
I sin blogg tar Sissener til orde for å splitte opp fondet.

«Vi nordmenn går trolig glipp av milliarder av kroner årlig, fordi oljefondet ikke maksimerer våre verdier. Finansministeren bør derfor bruke øks og hugge gigantfondet i mindre og mer konkurransedrevne pengebinger», skrev Sissener

«Siden den norske stat bestemte seg for å skape en av verdens største pengebinger har lite skjedd når det gjelder hvordan oljefondet er organisert. I realiteten er det kun en enorm pott med verdier som finner sine investeringsobjekter i London-eiendommer, via greske statsobligasjoner til aksjer i japanske atomkraftverk. Altså, det samme fondet driver egentlig med alt på en gang», skrev han videre.

LES HELE BLOGGEN HER: Bruk øks på oljefondet

- Kan gjøres smartere
Gulati mener vi trenger folk som har lykkes med å øke avkastningen på sine egne penger til å øke verdiene til felleskapet.

- Oljefondet forvalter 4.300 milliarder kroner av våre fellesskapspenger. La oss få inn folk i styringen som har lykkes med å få fantastisk avkastning på egne penger. Vi trenger vinnere og folk som tør å tenke annerledes, en eller to Sissenere eller Spetalener hadde vært et verdifult tilskudd.

Gulati viser til at det finnes private fond som oppnår bedre avkastning enn oljefondet, og at det er viktig med noen kritiske røster som tør å stille spørsmål til den etablerte måten å gjøre ting på. Han sier at det istedenfor utnevnelser av politikere derfor bør vurderes å rydde plass i hovedstyre eller i en av komiteene som gir råd til lederne i oljefondet.

- I det store og det hele så gjør oljefondets ledere og forvaltere en god jobb. Jeg er riktignok kritisk til dagens politiske styringssignaler fra regjeringen om hvordan oljeformuen skal investeres, men jeg tror at selv innenfor dagens politiske rammer så kan ting gjøres smartere. Derfor er det viktig med noen kritiske røster som tør å tenke annerledes, fastholder Gulati.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.